Podneta prijava protiv direktorke Etnografskog muzeja

Izvor: Radio 021, 27.Jul.2016, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podneta prijava protiv direktorke Etnografskog muzeja

U Etnografskom muzeju u Beogradu već dve godine se dešavaju finansijske malverzacije, uništavanje kulturnih dobara, zloupotreba službenog položaja i nezakonite radnje koje direktorka Mirjana Menković sprovodi u ovoj instituciji, navodi Granski sindikat kulture i umetnosti "Nezavisnost", a prenosi "Blic".

Nakon što su se u javnosti pojavile venčane fotografije direktorkinog sina sa svatovima koji su sedeli na muzejskim eksponatima, i uzimali u ruke eksponate iz zbirke Etnografskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << muzeja, otkrivaju se i malverzacije oko finansijskih sredstava traženih za realizaciju izložbe "Veliki rat i mali čovek", piše "Blic".

"Sredstva koja su tražena za ovu izložbu je direktorka bahato udesetostručila, i uplatila na račune privatnih firmi bliskih saradnika. Sve ovo je utvrđeno Zapisnikom Budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koju je pozvao Granski sindikat kulture i umetnosti "Nezavisnost" primetivši nenamensko trošenje budžetskog novca još 2014. godine. Ministarstvo finansija je na osnovu utvrđenih nepravilnosti podnelo Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka kod Prekršajnog suda u Beogradu protiv Mirjane Menković. Sindikat "Etnografski muzej" — "Nezavisnost" je u aprilu ove godine podneo Krivičnu prijavu protiv direktorke zbog zloupotrebe službenog položaja, Krivična prijava je prosleđena Tužilaštvu za organizovani kriminal", navode iz sindikata.

Kako je ranije pisano, po nalazima budžetske inspekcije Ministarstva finansija, Mirjana Menković se tereti za oko 7.000.000 dinara, a od te cifre najveći deo (skoro 5.000.000 dinara) čini sporna isplata zanatskoj radnji "Home art" za usluge za koje ne postoje dokazi da su izvršene. Isto tako, dobavljaču "Moj tender" je isplaćeno više od 400.000 dinara bez bilo kakve dokumentacije. Budžetska inspekcija je utvrdila i da je advokatskoj kancelariji bez dokaza o sprovođenju postupka javne nabavke isplaćeno oko 400.000 dinara, a preduzeću "Produkcija 64" više od milion dinara.

Ministar kulture Ivan Tasovac koji se direktorki Etnografskog muzeja obratio zvaničnim dopisom 18. jula sa zahtevom da se pismeno izjasni povodom medijskih napisa i tekstova koji tvrde da je u Etnografskom muzeju organizovala svadbu svoga sina, kaže da je ta procedura još u toku.

Opširnije na sajtu Blica.

Autor: Blic

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.