Počeo 50. Bitef

Izvor: Radio 021, 24.Sep.2016, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeo 50. Bitef

Otvaranjem izložbi objedinjenih nazivom "Nebo nad Bitefom", večeras je počeo 50. jubilarni Bitef festival, koji će pod sloganom "Na leđima mahnitog bika" do 2. oktobra, sa 12 predstava i bogatim pratećim programom, biti epicentar pozorišne umetnosti i kulture.

U procesiji Bitefovom zvezdanom stazom, prateći plave bitefovske zvezde iscrtane po trotoraru, mnogobroji ljubitelji pozorišta i poštovaoci festivala prošetali su od RTS-a, do Ateljea 212, galerije "New Moment" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i Bitef teatra gde su postavljenje izložbe posvećene istorijatu manifestacije, a ritam kretanju davali su megafonima umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica i dramaturg i reditelj Jelena Bogavac.

Kroz foto, video i audio forme prikazana je poluvekovna istorija Bitefa, koja čini i mapira savremenu pozorišnu istoriju sveta, ali i i savremenu kulturnu istoriju Beograda.

Program je počeo izložbom u RTS-u koja prikazuje na koji je način RTS pratio i pomagao Bitef od njegovog osnivanja. Od zgrade RTS-a, šetnja se nastavila ka Ateljeu 212, pozorištu u okviru koga je Bitef osnovan i koje je organizovalo njegovih prvih 20 izdanja.

Sledeća lokacija bila je galerija "New Moment" u kojoj su izloženi plakati Bitefa i na kraju publika se spustila do zgrade Bitef teatra, pozorišta osnovanog s ciljem da se bavi produkcijom festivala, ali i da tokom pozorišne sezone prati i prepoznaje bitefovske tendencije u okviru lokalne scene izvođačkih umetnosti.

Publiku ispred Bitef teatra dočekali su selektorka festivala Anja Suša i direktor Bitefa Miloš Latinović poželevši im da uživaju u programu ovogodišnjeg festivala.

Ovaj svojevrsni maraton, koji najavljuje i vrlo gust program samog festivala, bio je uvod u prvu predstavu glavnog programa "Kantor Downtown" čiji su autori Jolanta Janičak, Joana Krakovska, Magda Mošijevič i Viktor Rubin, rađenu u produckiji Teatra Polski Bidgošč (Poljska).

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Coffee Festival 2017, BG

Izvor: SEEcult.org, 25.Sep.2016, 03:15

Vrsta dogadjaja:  Festival Datum:  Thursday, September 14, 2017 - 10:00 Link:  http://www.coffeefest.rs BelExpo Center Beograd COFFEE FESTIVAL 2017 (14-16.9.2017.)

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.