Plac kod Spensa prodat da se plate sudske kazne

Izvor: Radio 021, 26.Sep.2016, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plac kod Spensa prodat da se plate sudske kazne

Rebalansom budžeta Grada novosadska kasa će biti uvećana za dve milijarde dinara, ali će najveći deo novca od prodaje placa kod Spensa otići na plaćanje izgubljenih sudskih presuda.

Naime, u predlogu rebalansa budžeta koji će se u utorak, 27. septembra naći pred odbornicima navodi se da će budžet porasti sa 22,5 na 24,5 milijarde, pri čemu će oko 800 miliona biti preusmereno za plaćanje sudskih kazni i rešenja za eksproprijaciju zemljišta, za ujede pasa i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << slično.

Još 164 miliona biće poslato u budžetsku rezervu, što znači da Grad upravo raspoređuje tek samo oko milijardu dinara.

Napomenimo da bi gradski budžet bio u debelom minusu da proletos za 3,7 milijardi dinara nije prodat plac kod Spensa, jer se u prihodnom delu primećuje znatno manja naplata poreza, naknada i transfernih sredstava koji se mere u stotinama miliona dinara.

Tako Novi Sad nakon više od pola godine u budžetu ima 65 miliona manje od naknada za korišćenje građevinskog zemljišta, 239,7 miliona manje će dobiti od Pokrajine od prvobitno planiranog, za 69 miliona dinara su manji prihodi od kamata, kao 30 miliona dinara manje od gradske administrativne takse, i tako dalje.

Ono što može da zabrine je smanjenje od čak 138 miliona dinara od poreza na zarade, što otvara pitanje da li je u Novom Sadu došlo do smanjenja plata ili smanjenja broja zaposlenih u proteklih devet meseci.

Kako su sva ova smanjenja prihoda sada pokrivena prodajom placa kod Spensa, pri čemu treba dodati da je Grad još ranije u budžet prebacio preko dve milijarde suficita iz ranijih godina, u budžetu je ipak ostalo novca za neke dodatne radove.

Tako, pojedinačno, najviše će se dati za početak gradnje zgrade Hitne pomoći na Telepu, i to 156 miliona dinara, a potom sledi povećanje davanja od 270,14 miliona za održavanje saobraćajnica i sređivanje lokacija za dalje radove kao što je produžetak Ulice Bate Brkića na Satelitu.

Iz gradske kase će biti izdvojeno skoro 150 miliona dinara za park između Detelinare i Novog naselja, sređivanje potoka i kanala, dečijih igrališta, skejt parka i drugog, kao i još 65 miliona dinara za održavanje zelenila i uništavanje komaraca.

Naravno i u ovom rebalansu će se povećati subvencije za javna preduzeća, pri čemu će ovaj novac ipak biti planiran za konkretne radove i nabavku opreme. Gradske firme će podeliti 135,7 miliona dinara, pri čemu više od polovine, tačnije 71 milion ide JKP "Vodovod i kanalizacija" za vodovonu mrežu od Rumenačke do Privrednikove ulice, novi cevovod kroz Žeželjev most i druge manje radove.

Pomenimo još i da će se na sednici Skupštine grada naći još nekoliko desetina odluka, pri čemu se većina odnosi na usaglašavanje planova javnih preduzeća i drugih ustanova sa rebalansom budžeta, odnosno na izveštaje o poslovanju i radu gradskih firmi i ustanova u prvih šest meseci ove godine.

Na dnevnom redu je i imenovanje v.d. direktora ZIG-a Dejana Mandića za direkotra ovog preduzeća nakon konkursa, kao i imenovanje novog direktora Centra za socijalni rad, pri čemu medijima još nije dostavljen materijal sa imenom novog direktora.

Autor: 021

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

DS: Umesto u bolnicu, vlast u Novom Sadu ulaže novac u gubitaše

Izvor: Blic, 27.Sep.2016, 10:23

Demokratska stranka (DS) danas je optužila lokalnu vlast u Novom Sadu da je odbila da predstojećim rebalansom budžeta predvidi 700 miliona dinara za izgradnju gradske bolnice i umesto toga više od dve milijarde dinara usmerila na subvencije gradskim javnim i komunalnim preduzećima...- Dugogodišnjim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.