Pančevo: Komisija ispituje smrt žene u čekaonici bolnice

Izvor: Radio 021, 26.Jul.2016, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pančevo: Komisija ispituje smrt žene u čekaonici bolnice

Opšta bolnica u Pančevu u žiži je javnosti zbog smrti žene koja je prošle sedmice navodno umrla u čekaonici, čekajući na pregled.

Suprug Sava Ivašku tvrdi da je Snežana (63) umrla u bolnici prepunoj lekara.

"Satima smo sedeli u čekaonici na prijemnom odeljenju, dok se ona gušila i povraćala, a ja nekoliko sati pokušavao da dozovem nekoga da je primi i pregleda, jer je u pitanju bio hitan slučaj", kaže Ivašku.

Direktor pančevačke >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << bolnice dr Nebojša Tasić kaže za Politiku da je informacija da se nešto dogodilo u prijemnoj ambulanti, u kojoj je pacijentkinja umrla dok je čekala pregled, do njega došla sutradan popodne.

"U petak, 22. jula ujutru, formirao sam široku komisiju sastavljenu od najboljih stručnjaka Opšte bolnice u Pančevu, sa zadatkom da slučaj detaljno ispita po svakom osnovu, da uzme izjave od svih lekara koji su učestvovali u procesu lečenja i da sakupi sve izveštaje koji se kasnije ne mogu menjati, kada se i šta dogodilo, a rok da dobijemo rezultate je utorak, 26. jul", navodi on. Na pitanje da li vidi kao propust da o onome što se dešava u bolnici saznaje preko medija i kako ta informacija do uprave nije stigla internom komunikacijom, direktor Tasić odgovara da će i na to pitanje da odgovori komisija.

"Očekivani smrtni slučaj kod pacijenta koji je teško bolestan nema potrebe da bude prijavljen glavnom dežurnom, a još manje direktoru, ali je očigledno neko u sredu uveče procenio da je u pitanju uobičajeni smrtni slučaj kod pacijentkinje, pa o tome nije obavestio ni glavnog dežurnog", navodi direktor Opšte bolnice u Pančevu.

Suprug preminule Snežane Ivašku priča da mu se ona tog 20. jula ujutru požalila da ne može da diše, bila je bleda i malaksala i imala napad jakog gušenja, te da su odmah otišli u Dom zdravlja u Deliblatu, u kojem je dobila kiseonik i uput u pančevačku bolnicu na grudno odeljenje.

"U pančevačku bolnicu, na grudno odeljenje, stiglo smo oko 10.30, odmah joj je urađen rendgen i pošto nisu ni kolica imali, odvukli smo je sami do prijemnog odeljenja, dok ne dođe internista. Predali smo dokumenta, a onda satima čekali, tako da je u međuvremenu moja Snežana legla na klupu u čekaonici jer više nije mogla da sedi. Lekari i medicinske sestre su prolazili i videli da joj je loše, a ja sam jednom momku rekao da pozove nekoga jer će da umre. Rečeno nam je da je doktorka na odeljenju i da će sići tek u 16 časova", objašnjava ogorčeno Sava.

Prema njegovim rečima, doktorka se negde u to vreme i pojavila, Snežani je u ordinaciji urađen EKG, ali je već pomodrela, što je i doktorka primetila, pa je pozvala kolege da je prebace na odeljenje. U kolicima, još uvek u ordinaciji joj je, posle kratkog poboljšanja, ponovo pozlilo i tada mu je rečeno da izađe.

"Petnaestak minuta kasnije, doktorka koja nas je pozvala unutra izjavila nam je saučešće i rekla da je u pitanju plućna embolija. Da je primljena ranije, bila bi živa", kaže Sava i dodaje da najviše boli činjenica da do toga nije moralo da dođe.

Porodica strahuje da slučaj ne bude zataškan, jer prilikom preuzimanja tela nisu dobili nikakvu dokumentaciju o njenoj bolesti, niti je urađena obdukcija. Sava Ivašku kaže da nema para da se vuče po sudovima.

Autor: Politika

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.