Pamti, ne zaboravi, ne zaćuti, digni svoj glas

Izvor: Radio 021, 26.Apr.2017, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pamti, ne zaboravi, ne zaćuti, digni svoj glas"

Komemorativni skup povodom 73. godišnjice deportacije novosadskih Jevreja u logore smrti održan je danas u Sinagogi.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović podsetio je da je u ovom zdanju počeo završni čin krvave drame u kojoj je stradalo skoro dve trećine od oko 4.300 Jevreja koji su u Novom Sadu živeli pre Drugog svetskog rata.

Kako je naveo, ovo obeležavanje treba i da upozori na to da, ne samo da ćemo pamtiti i odgovarati na tu količinu zla koja nas >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je zadesila i u Novom Sadu i širom Srbije, već da ćemo reagovati i na sve one aktuelne pojave revizije istorije, nove pojave fašizma, na pojave koje i svojom trunkom predstavljaju opasnost da se zlo uvek na nekom mestu može ponoviti.

Uz podsećanje da je odavde oko 2.000 preostalih novosadskih Jevreja, prethodno pod bajonetima isteranih iz svojih kuća i stanova, krenulo put nemačkih koncentracionih logora odakle se nisu više vratili, gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da suština obeležavanja jednog od najtragičnijih datuma nije samo davanje pošte nevinim žrtvama, pripadnicima jevrejske zajednice, već jasno upozorenje da ovakvi događaji ne smeju nikada više da se ponove.

"Ta pojačana pažnja i budnost utemeljene su upravo u ovim žrtvama, koje su iz Novog Sada, iz ove prelepe Sinagoge, poslate u logore smrti, poslate na put bez povratka i to samo nekoliko meseci pred oslobođenje Novog Sada", naveo je Vučević.  Kako je rečeno, najveći deo je, baš kao i 10.000 Jevreja iz drugih delova Bačke koji su takođe deportovani tog proleća 1944, završio u zloglasnom Aušvicu, a velika većina se nikada nije vratila.

Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel u svom obraćanju danas istakao je misao u vidu poruke: "Pamti, ne zaboravi, ne zaćuti, digni svoj glas", rekavši da uvek može postojati jedan, čak i tihi glas koji može upozoriti da zlo bude zaustavljeno.

"Taj "tihi glas" predstavlja svakog od nas, čoveka koji može da utiče na drugog čoveka da ne čini zlo, jer je svačija dužnost da upozori na nepravdu, pa čak i na trunku koja može prerasti u zločin", rekao je Asiel.

U programu posvećenom sećanju na deportaciju Jevreja 26. aprila 1944. godine učestvovao je gudački kvartet "Panonija", a otvorena je izložba Istorijskog arhiva Novog Sada, Udruženja građana "Danubius" i Jevrejske opštine Novi Sad "Deportacija novosadskih Jevreja 1944". Nakon završetka programa, gradonačelnik, predsednik Pokrajinske vlade, ambasador Mađarske u Srbiji Atila Pinter, zamenica šefa misije u Ambasadi Izraela u Beogradu Dženi Sedov, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije i Jevrejske opštine Novi Sad položili su vence na spomen-tablu ispred Sinagoge.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.