Ove zgrade su najlepše u Novom Sadu

Izvor: Luftika.rs, 28.Avg.2016, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove zgrade su najlepše u Novom Sadu

Novi Sad ima čime da se ponosi i nije čudno što je baš ovaj grad u trci za evropsku prestonicu kulture 2020. godine. Istraživali smo koji su to najlepši objekti u Novom Sadu. Pogledajte koje su top 5 najlepših zgrada u našem gradu.
Banovina Foto: Jovana Rakić Jedan od prvih, ali i najlepših i najvećih  objekata moderne arhitekture u Novom Sadu, urađen je po projektu arhitekte Dragiše Brašovana, 1930 godine. Impozantno zdanje, svojom zaobljenom formom i masivnom kulom predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << vezu između starog jezgra grada i obale Dunava. Nekada sedište bana Dunavske banovine i Banske uprave, a danas Vlade i Skupstine AP Vojvodine. Ovaj objekat je svojom velelepnom kompozicijom i upotrebom najraskošnijih materijala kao i reljefnih portreta najistaknutijih kraljeva i vojskovođa, dobio na ozbiljnosti kakvu treba da ima objekat državne uprave, a snaga kojom objekat odiše, ne jenjava kroz vreme.
Saznaj koje su najružnije zgrade u Novom Sadu Železnička stanica Novi Sad Foto: Jovana Rakić Ovaj objekat je jedan od simbola Novog Sada, ali i simbol velike izgradnje najvećeg grada u Vojvodini.  Projektovao ga je inženjer Imre Farkaš, a objekat je otvoren 1964. godine. Karakteristični testerasti krov daje celom objektu ravničarski izgled ponavljajući arhetipski oblik krova, koji je veoma tipičan za vojvođanske predele. Sa druge strane, velelepna građevina predstavlja i vezu između onoga što je grad bio do tada i onoga što naknadno postao, uveđenjem modernog železničkog saobraćaja.
Zgrada Rektorata UNS-a Foto: Jovana Rakić Gradnja zgrade Rektorata UNS-a, koja se nalazi u okviru univerzitetskog kompleksa, počela je 1995. godine, prema nacrtima arhitekte Đorđa Grbića, a završena je 2013. godine i projekat potpisuju arhitekte Darko Reba i Igor Maraš. Neobičan kontrast između objekta i prirodnog zelenila na obali Dunava daje poseban utisak.
Zgrada Poljoprivrednog fakulteta Foto: Jovana Rakić Projekat potpisuje bračni par Milena i Sibin Đorđević, koji su bili pod velikim uticajem legende internacionalne arhitekture, svetskog arhitekte Le Korbizjea. Kompleks Poljoprivrednog fakulteta izgrađen 1964. godine, ubraja se u jedan od najznačajnijih projekata u Novom Sadu i u svoje vreme je bio najznačajnije gradsko zdanje. Upotreba elemenata internacionalnog stila, kao što su slobodna osnova, slobodna fasada i upotreba brisoleja, čini ga jednim od objekata kojim Novi Sad istupa na arhitektonsku scenu posleratne Evrope.
Administrativno-poslovne zgrade na Bulevaru Mihajla Pupina Foto: Jovana Rakić Ovo je još jedan projekat bračnog para Milene i Sibina Đorđevića. Ove zgrade predstavljaju pravi  primer ranog funkcionalizma kod koga je vidljiv uticaj Le Korbizjeove arhitekture. Različita spratnost, sam ugao sustetdne ulice i Bulevara Mihajla Pupina čini vizuelno zanimljivijim, a istovremeno razbija monotoniju jednakih spratnih visina.

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.