Ove namirnice su dobre za srce

Izvor: Radio 021, 01.Jul.2016, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ove namirnice su dobre za srce

Povećana sklonost ka kardiovaskularnim zdravstvenim problemima postaće prošlost ako na svom svakodnevnom meniju obezbedimo pozicije za jabuke, bademe, orahe, borovnice, grožđe, kao i smokve.

Uprkos uticaju genetike, ključnu ulogu za zdravo srce ima izbor životnog stila i navika. Od izuzetnog značaja za vaše srce, pored kvalitetnih aktivnosti, jeste hrana koju svakodneno unosite u organizam. Nekada je jako teško izboriti se sa željom da u organizam unesete nešto aromatično, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ali nutricionisti su pronašli rešenje.

JABUKA - Ima je tokom cele godine i valjda se zato i ne zaželte ove voćke. Međutim, ona je odličan čistač organizma, ima veliki brj vitamina, vlakna, kao i mnoge druge korisne materije.

Međutim, antioksidansi iz jabuka odlični su saveznici organizma u borbi protiv ateroskleroze, dok pektini spuštaju nivo lošeg holesterola, a blago antizapaljensko dejstvo pomaže održavanje dobrog stanja celokupnog vaskularnog sistema.

BOROVNICA - Ova plavičasta bobica obiluje manganom i vitaminima C i E koji obezbeđuju zaštitu na ćelijskom nivou, a kombinacija važnih fitonutrijenata ne dozvoljava da se naslage zalepe za zidove krvnih sudova.

BADEM - Istraživanja su pokazala da ljudi koji svakodnevno konzumiraju bademe imaju mnogo manju sklonost ka koronarnoj arterijskoj bolesti.

GROŽĐE - Zahvaljujuću vitaminu B6 ova voćka reguliše krvni pritisak, kao i LDL holesterol.

SMOKVA - Kalijum je adut ove voćke koji se suprotstavlja uzrocima hipertenzije, moždanog i srčanog udara.

Autor: Na dlanu

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.