Otvorena izložba Oluja - zločin koji traje na Trgu slobode

Izvor: Radio 021, 03.Avg.2015, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena izložba "Oluja - zločin koji traje" na Trgu slobode

Izložba fotografija "Oluja - zločin koji traje" otvorena je na Trgu slobode, a potresna svedočenja najvećeg egzodusa u Evropi u 20. veku predočili su najeminentiniji srpski fotoreporteri sa oko 70 fotografija.

Uz podršku Grada Novog Sada izložbu organizuje Foto asocijacija Vojvodine povodom 20. godišnjice tog nezapamćenog zločina u kojem je više od 2.300 Srba, mahom civila, brutalno ubijeno, preko 250.000 proterano sa svojih vekovnih ognjišta, a više od 25.000 njihovih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kuća spaljeno i razoreno.

"Pružajući podršku ovoj izložbi, Grad Novi Sad seća se naših sunarodnika koji su stradali u jednom od najvećih zločina 20. veka, u takozvonoj operaciji Oluja. Želimo da pokažemo da nisu zaboravljeni u ovim teškim danima, dok su rane zbog nenadoknadivih gubitaka još sveže. Kao odgovorna zajednica nastojimo da svi koji su pogođeni tom zločinačkom operacijom postanu punopravni članovi društva, za razliku od onih koji veličaju zločin proslavljajući 20. godišnjicu Oluje. Na taj način oni promovišu ideologiju nasilja i smrti stvarajući pogodno tle za potencijalne nove sukobe. Grad Novi Sad će uvek, kao i do sada, voditi politiku mira, zajedništva i tolerancije", izjavio je član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović.

Na 26 velikih panoa, posetioci, uz ostale, mogu da vide fotografije Tomislava Peterneka (NIN), Ranka Ćukovića (Rojters), Jaroslava Papa (Dnevnik - Tanjug), Martina Candira (Dnevnik), Darka Dozeta (Večernje novosti), Željka Sinobada (Politika), Zorana Jovanovića - Mačka (Večernje novosti)...

"Na ovaj način želimo da podsetimo na jedno strašno stradanje našeg naroda koje, prečesto, pokušavaju da prekriju velom zaborava, ali i da upozorimo da se ovako nešto više nikada nikome ne ponovi", rekao je Darko Dozet, jedan od autora i predsednik Fotoasocijacije Vojvodine.

Grad Novi Sad poziva Novosađane da posete ovu izložbu koja će na centralnom novosadskom trgu biti otvorena tri dana, posle čega bi trebalo da obiđe i više drugih gradova u Vojvodini.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.