Otkazi u NIS-u za 248 radnika

Izvor: Radio 021, 01.Feb.2015, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkazi u NIS-u za 248 radnika

Uskoro bi se ponovo moglo očekivati smanjenje broja zaposlenih u NIS-u, a bez posla bi, kao tehnološki višak, moglo ostati 248 radnika, među kojima su i invalidi i samohrani roditelji.

Otkako je ruska kompanija Gaspromnjeft postala većinski vlasnik Naftne industrije Srbije, mnogo toga se promenilo u njoj. Posluje se pozitivno i radi efikasnije, ali je i znatno smanjen broj zaposlenih.

Naime, u trenutku kad je nacionalna naftna kompanija privatizovana, u NIS-u je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << radilo više od 10.000 ljudi, a sada je broj onih koji u kompaniji rade na neodređeno vreme, odnosno za stalno, manji od 4.500. Broj radnika smanjivao se, uz redovan odlazak zaposlenih u penziju, i utvrđivanjem/proglašavanjem tehnološkog viška, a za dobrovoljan odlazak iz kompanije radnicima su isplaćivane otpremnine. Kako stvari stoje, uskoro bi se ponovo moglo očekivati smanjenje broja zaposlenih u NIS-u, a bez posla bi, kao tehnološki višak, moglo ostati 248 radnika, među kojima su i invalidi i samohrani roditelji.

Da li će se to i desiti i da li će od onih koji su među pomenutih 248 radnika svi biti tehnološki višak, videće se, a u NIS-u ističu da je, u okviru plana antikriznih mera, započeta razrada programa tehnološkog viška, u koji su uključeni reprezentativni sindikat NIS-a i Nacionalna služba za zapošljavanje. Dakle, napravljen je tek prvi korak u prostupku proglašavanja tehnološkog viška, a sindikat i NSZ moraju se upoznati s tim predlogom i dati mišljenje o njemu, posle čega se predlog šalje na saglasnost akcionarima – a to su predstavnici Vlade Republike Srbije, koji su u Nadzornom odboru NIS-a, i predstavnici kompanije Gaspromnjeft.

U NIS-u kažu da se ta procedura mora poštovati i da se u kompaniji to i čini, te da se program tehnološkog viška može realizovati samo uz saglasnost akcionara kompanije i posle odluke njenog upravnog odbora. U Jedinstvenoj sindikalnoj organizaciji NIS-a saznali smo da će sindikat dati svoje mišljenje o predlogu programa jer je to obaveza, ali ukazuju i na to da sindikat samo daje mišljenje, koje poslodavac može da prihvati, a ne mora. Kako smo saznali u JSO NIS-a, sindikat će tražiti da se zaštite određene kategorije zaposlenih, pre svega invalidi rada, koji imaju rešenje nadležnog državnog organa o invalidnosti, za šta, kako kažu u tom sindikatu, Zakon o radu ipak odgovarajućim članom daje određene mogućnosti, ali je otežavajuća okolnost to što drugim članom istog zakona zakonodavac oslobađa poslodavce te obaveze.

Kada su u pitanju samohrani roditelji, ta kategorija zaposlenih nije jasno obuhvaćena Zakonom o radu u smislu zaštite i nisu zaštićena kategorija, a zakonski nije precizno i jasno utvrđeno ko se smatra samohranim roditeljem. U NIS-u naglašavaju da su sve odluke koje donose u skladu s propisima Republike Srbije te da je predloženi mehanizam realizacije programa tehnološkog viška u potpunosti u skladu sa Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom. Uz to, kažu u NIS-u, Kolektivnim ugovorom predviđeno je da otpremnine za tehnološki višak budu u visini 400 evra po godini radnog staža kod poslednjeg poslodavca, što je znatno više od zakonskog minimuma i programa koji nudi Vlada Srbije.

U nacionalnoj naftnoj kompaniji kažu da je socijalni program u NIS-u istekao 31. decembra 2012. godine, s tim što su osobe s invaliditetom bile zaštićene još dve godine po isteku tog programa, zahvaljujući članu koji je štitio tu kategoriju zaposlenih, i trajao je do poslednjeg dana prošle godine.

Grupa od 248 administrativnih radnika radi u organizacionom delu, koji može biti ugašen zbog smanjenog obima posla, kažu u NIS-u, i ukazuju na to da su mogućnosti preraspodele viška zaposlenih na druge poslove, odnosno u druge organizacione delove kompanije, značajno umanjene s obzirom na aktuelnu krizu u naftnoj industriji.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Otkazi u NIS-u za 248 radnika

Izvor: B92, 01.Feb.2015

Uskoro bi se ponovo moglo očekivati smanjenje broja zaposlenih u NIS-u, piše Dnevnik...Bez posla bi, kao tehnološki višak, moglo ostati 248 radnika...Otkako je ruska kompanija Gaspromnjeft postala većinski vlasnik Naftne industrije Srbije, mnogo toga se promenilo u njoj. Posluje se pozitivno i radi...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.