Opasno: Dvorišta škola u tami

Izvor: 24sata, 17.Sep.2014, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasno: Dvorišta škola u tami

Dvorišta novosadskih škola većinom su u mraku i bez video-nadzora zbog zastarelosti opreme. Prema rečima roditelja, večernje šetnje po dvorištima obrazovnih ustanova ne dolaze u obzir, jer tu više niko nije siguran. Tamo gde i postoji video-nadzor, star je više od deset godina i praktično neupotrebljiv

SVETLO - Prema rečima Stanka Matića, direktora Aktiva novosadskih srednjih škola, najgora situacija s rasvetom i video-nadzorom je u školama „Duško Radović“, „Prva >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << vojvođanska brigada“, „Jožef Atila“, „Miloš Crnjanski“ i u Srednjoj mašinskoj školi.

- Prikupljamo podatke koje škole su u najgoroj situaciji i one će biti prioritet za dobijanje osvetljenja i video-nadzora. Većina škola ima ili oskudan ili zastareo video-nadzor, koji zapravno nije u funkciji. To je uglavnom u škole postavljeno pre desetak godina roditeljskim dinarom - izjavio je Matić.

Predrag Svilar, član Gradskog veća za sport i omladinu, izjavio je da uskoro počinje uređenje školskih dvorišta, koja će dobiti ove dve osnovne stvari za bolju bezbednost dece. Školama je urgentno dato da dostave kompletne podatke šta im fali i, kako kažu iz Gradske kuće, vrlo brzo će se krenuti u postavljanje jer su pare za taj posao obezbeđene.

- Telep je ionako u mraku, ali tek u dvorištima OŠ „Jožef Atila“ i Gimnazije „Laza Kostić“ ne vidiš prst pred sobom. To bi trebalo da bidu najosvetljenija mesta, a ne da ja moje dete učim kako tamo ne treba da ide po mraku - kaže Bojana Radaković sa Telepa.

Nedavno su i građani Futoga protestovali jer stalno moraju da idu po decu u školu zbog nedostatka rasvete.

- Oko škola ima pasa lutalica i huligana i nije mi prijatno da pustim dete da ide tuda samo. Zbog toga svaki dan moram da idem po sina u školu - kaže Milana Lazov iz Futoga.

„U dvorišta ulizi ko i kad hoće“

KAPIJA - Dušan Kosanović, direktor Aktiva novosadskih osnovnih škola, kaže da je pored rasvete i lošeg video-nadzora najveći problem to što u školska dvorišta može da uđe svako. „To su javne površine koje ne pripadaju školama. Tu se zato sakupljaju mangupi i mi ne možemo da ih oteramo, a deca ne mogu da dođu naveče i da se igraju na igralištima jer se plaše. Kada bi to postala dvorišta u vlasništvu škola, onda bismo mogli da zaključamo kapiju“, kaže Kosanović.

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novosadske škole u većini bez dobrog video nadzora

Izvor: Radio 021, 17.Sep.2014

Dvorišta novosadskih škola većinom su u mraku i bez video-nadzora zbog zastarelosti opreme...Prema rečima direktora Aktiva novosadskih srednjih škola Stanka Matića, najgora situacija s rasvetom i video-nadzorom je u školama "Duško Radović", "Prva vojvođanska brigada", "Jožef Atila", "Miloš...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.