Ombudsman APV: Zabrinjavajuće ako javni službenici rade kao aktivisti

Izvor: Radio 021, 10.Feb.2016, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman APV: Zabrinjavajuće ako javni službenici rade kao aktivisti

Pokrajinski zaštitnik građana upozorio je da se veći broj građana javlja s tvrdnjom da im stranački aktivisti, od kojih su neki zaposleni u lokalnim samoupravama, dolaze na kućnu adresu i narušavaju privatnost, zahtevajući da se izjasne o tome da li će izaći na izbore i za koga će glasati.

Poražavajuća je i činjenica da se, u slučaju negativnog odgovora na ova pitanja, njihovo ime, prezime i adresa stanovanja zapisuju.

"Takođe, skrenuta je pažnja i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na to da u ovakvim aktivnostima učestvuju i zaposleni u lokalnim organima uprave. Ukoliko je tačna, veoma je zabrinjavajuća informacija da se zaposleni u jedinicama lokalne samouprave tokom radnog vremena bave prikupljanjem podataka o stranačkim opredeljenjima građana. Takvim angažmanom oni ne doprinose ostvarenju koncepta dobre uprave, slabe poverenje u institucije, otežavaju ostvarivanje ljudskih prava i uspostavljanje vladavine prava", navodi Ombudsman APV.

U ovoj instituciji ističu da je saradnja sa stranačkim anketarima stvar dobre volje svakog pojedinca.

"Građani nisu dužni da sarađuju u sprovođenju ankete i da otkrivaju svoja stranačka opredeljenja, niti su dužni da se legitimišu i stranačkim aktivistima daju lične podatke. Uznemirenost građana izaziva i to što se u slučaju negativnog odgovora na pitanje da li će glasati za stranku partijskog aktiviste zapisuju lični podaci građana, kao i 'obaveštenost' aktiviste, njegovo poznavanje broja glasača u domaćinstvu i slično. Zbog sumnje da su navedeni podaci pribavljeni na nelegalan i nelegitiman način, o takvim pojavama građani treba da obaveste Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti", dodaju u ovoj instituciji.

Strah građana da bi zbog svojih izbornih, odnosno političkih opredeljenja mogli trpeti negativne posledice i biti izloženi raznim sankcijama, ne treba ignorisati, apeluje Ombudsman.

"Pokrajinski zaštitnik građana od političkih aktera očekuje da se uzdrže od svake zloupotrebe podataka, kao i svakog ponašanja koje bi se moglo razumeti kao pritisak na birače. Ako predstojeći izbori treba da budu slobodni i fer, ako izabrani predstavnici treba da uživaju poverenje birača, a politički sistem legitimnost, onda se neprihvatljivom i nedozvoljenom političkom ponašanju mora na decidiran način stati na kraj. U suprotnom, odgovornost za zaoštravanje političkih podela u društvu snosiće vođstva političkih stranaka", zaključuje Ombudsman APV.

Podsetimo da je 021 u više navrata pisao o aktivnostima stranačkih poltrona. O reakciji građana na akcije "od vrata do vrata" čitajte u našem članku OVDE, a o SMS porukama koje aktivisti šalju građanima čitajte OVDE.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Ombudsman: Zabrinjava pritisak na birače

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2016

Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman upozorio je danas da se toj kancelariji veći broj građana žalio zbog toga što im stranački aktivisti dolaze na kućnu adresu i narušavaju privatnost, te zahtevaju da se izjasne o tome da li će izaći na izbore i za koga će glasati a u slučaju negativnog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.