OTVOREN POGON FABRIKE TRAKTORA BELARUS

Izvor: Kurir, 28.Mar.2011, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTVOREN POGON FABRIKE TRAKTORA "BELARUS"

NOVI SAD - Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić otvorio je u Novom Sadu pogon beloruske fabrike traktora "Belarus", u koju je, u prvoj fazi, uloženo dva miliona evra i zaposleno 70 radnika.

- Veoma sam zadovoljan što smo dug put od potpisivanja ugovora do otvaranja fabrike prošli za manje od pet meseci. Preko razvojne banke Vojvodine obezbedili smo ovaj sjajan prostor i kreditne linije za kupovinu traktora, a preko Sekretarijata za rad i zapošljavanje finansiraćemo radna mesta >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << - dodao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, pogon, koji će raditi pod nazivom "Belarus-Agropanonka", veoma je značajan ne samo zbog novih radnih mesta, koje je Vlada Vojvodina finansirala sa po 1.300 evra, već i zbog obezbeđivanja posla za desetak kooperanata na teritoriji cele Srbije.

- Ova fabrika je izuzetno značajna i za naše poljoprivrednike, koji će moći da dobiju poljoprivrednu mehanizaciju po nižim cenama. Dolazak "Belarusa" u Vojvodinu i Srbiju je izuzetno važan signal i za druge strane investitore, pošto je fabrika u Minsku jedna od najvećih u svetu u proizvodnji traktora - istakao je pokrajinski premijer.

Zamenik ministra industrije Belorusije Genadij Bronislavovič, otpravnik poslova ukrajinske ambasade u našoj zemlji Sergej Čičuk i generalni direktor "Minskih traktorskog zavoda" (MTZ) Aleksandar Puhovoj najavili su dalju ekonomsku saradnju Srbije i Ukrajine, a brojne goste pozdravio je direktor "Belarus-Agropanonke" Dragoljub Švonja.

Prigodnoj svečanosti prisustvovali su i potpredsednik Vlade Vojvodine Boris Barjaktarović, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i drugi.

Pogon u industrijskoj zoni, na prostoru nekadašnje fabrike vijaka i žice "Petar Drapšin", ove godine će sklopiti oko 1.000 traktora, a do kraja 2014. proizvodnja bi trebalo da bude utrostručena.

Traktori "belarus" se proizvode u matičnoj fabrici "MTZ" u Minsku od 1946. godine i na nju, uključujući i 11 pogona u više evropskih zemalja, otpada čak 12 odsto svetske prodaje tih poljoprivrednih mašina.

Fotogaleriju možete pogledati ovde

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.