Novi naziv za pasaž u centru i Somborski bulevar

Izvor: Radio 021, 27.Maj.2015, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi naziv za pasaž u centru i Somborski bulevar

Pasaž između Zmaj Jovine 26 i ulice Ilije Ognjanovića dobiće ime po glumcu Eugenu Moši Verberu, ukoliko u petak na sednici Skupštine grada odbornici prihvate ovaj predlog.

Ovaj naš poznati glumac je rođen 1923. godine u Subotici i do II Svetskog rata je živeo u Novom Sadu. Posle okupacije pridružio se NOB-u, ali je morao da sakrije u Budimpeštu gde je opet uhvaćen i upućen na prinudni rad na Istočni front, gde opet uspeva da pobegne i posle se vrati u Jugoslaviju i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pridruži ponovo NOB-u. Posle rata počinje da glumi u SNP-u, kao i drugim pozorištima širom Jugoslavije, a glumio je i u 60 serija i filmova. Takođe se bavio i prevođenjem i izučavao hebrejski jezik. Preminuo je 1995. godine u Beogradu.

Davanje imena pasaža u centru po našem poznatom glumcu će biti drugi ovakav slučaj nakon što je pre nekoliko godina Komsija za davanje imena ulica odlučila da i pasaži dobiju imena. Podsetimo, pre nekoliko godina pasaž između Zmaj Jovine 4 i Ulice Ilije Ognjanovića dobio ime po Srđanu Aleksiću, mladiću iz Trebinja koji je 1993. godine poginuo kada je pokušao da odbrani muslimana Alena Glavovića kojeg su na ulici u tom gradu maltretirali vojnici Republike Srpske.

Na sednici Skupštine grada će biti i predlog da Somborski bulevar dobije ime po pokojnom patrijarhu Pavlu. Predlog da partijarh dobije bulevar u Novom Sadu je potekao od Komisije za davanje imena ulicama. Prilikom davanja predloga, Komisija je pojasnila da neće biti preimenovanja imena ulica, jer zapravo saobraćajnica na Telepu koju svi Novosađani zovu "Somborski bulevar" i ne nosi to ime, već nikad nije ni dobila zvanično ime.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.