Novi Sad dobija 30 novih školskih policajaca

Izvor: Radio 021, 01.Sep.2014, 17:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad dobija 30 novih školskih policajaca

Kako bi se poboljšala bezbednost oko srednjih i osnovnih škola, Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja uputilo je zahtev Policijskoj upravi da obezbedi 30 novih školskih policajaca.

Kako za 021.rs objašnjava glavna koordinatorka za borbu protiv nasilja i zlostavljanja Biljana Kikić Gujić, oni zahtevaju da svaka škola u Novom Sadu ima svog školskog policajca. "Trenutno 17 škola ima školske policajce, ali moram napomenuti da je jedan školski policajac kvartovki policajac, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << a to znači da obilazi po dve tri škole u kvartu u kom patrolira, što je nedovoljno", navodi Kikić Gujić.

Takođe, članovi Koordinacionog tela predložiće Skupštini Grada da uputi inicijativu nadležnim organima za izmene zakona i drugih propisa kako bi se podigao nivo bezbednosti u školama. "Školska dvorišta su do sada bila javna površina i, samim tim, uprava škole nije mogla da kontroliše ulazak i izlazak iz dvorišta, što u prevodu znači da je svako mogao da ulazi unutra, a da direktor ili nastavnik ne može da ga natera da izađe", kaže Kikić Gujić za Novosadski informativni portal. Iz tog razloga, republičkoj Skupštini će se uputiti zahtev da se takva praksa izmeni.

Na današnjoj sednici Koordinacionog tela donet je i zaključak kojim se svim osnovnim i srednjim školama u Novom Sadu nalaže da sprovedu kontinuirano i sveobuhvatno upoznavanje svih učenika, roditelja i zaposlenih u školama o pojmu i vrstama nasilja nad decom i među decom, kao i njegovim oblicima i posledicama. Kako navodi  Biljana Kikić Gujić, razgovori bi se obavljali kroz radionice, tribine i seminare, a njih će sprovoditi Centar za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih u saradnji sa Policijskom upravom Novog Sada i Centrom za socijalni rad.

Takođe je podnesen zahtev da se uvede video nadzor za škole koje ga nemaju, a da se za one koje imaju potrebu za dodatnim, pojača. (Suzana Stojićević)

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.