Novi Sad: Oružje u velikom broju domova

Izvor: Radio 021, 26.Jan.2015, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad: Oružje u velikom broju domova

Prema podacima novosadske Policijske uprave, dozvolu za posedovanje oružja na području ove uprave trenutno ima skoro 50.000 građana.

Kako za 021 kaže inspektorka Marija Petrović iz Odeljenja za upravne poslove, najveći broj Novosađana podnosi zahtev za posedovanje oružja radi lova, a potom zbog lične bezbednosti.

"Za dobijanje dozvole za posedovanje oružja potrebno je da lice bude punoletno, da donese uverenje iz Suda da se protiv njega ne vodi istraga, da ima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << obuku rukovanja vatrenim oružjem u ovlašćenoj organizaciji kao i izjavu za šta mu to oružje treba, i na kraju da plati taksu na zahtev za posedovanje oružja", objašnjava Marija Petrović. Ona navodi da po trenutnom zakonu lekarski pregled podnosioca zahteva nije neophodan, osim u slučaju ako nadležni iz policije posumnjaju da je to ipak potrebno, pa osobu pošalju na pregled.

Pošto je najviše podnetih zahteva za oružanu dozvolu radi odlaska u lov, ni ne čudi što na teritoriji Vojvodine ima čak 92 lovačka udruženja koja ukupno broje preko 20.000 lovaca. Međutim, da lovaca ima još i više, objašnjava Dejan Milkov, sekretar Lovačkog saveza Vojvodine, koji tvrdi da se zapravo ni ne može znati koliko tačno lovaca ima, jer ne moraju svi biti članovi lovačkih udruženja.

S druge strane, uglavnom svi zahtevi koji se podnose radi držanja pištolja i revolvera, podnose se radi lične bezbednosti i sigurnosti porodice, a manji broj njih u svrhu obezbeđenja ili sportskih aktivnosti u streljani.

"Lice koje već poseduje oružani list, odnosno dozvolu za držanje oružja, može da podnese zahtev za nošenje oružja radi lične bezbednosti. Osoba tada mora da podnese zahtev i navede koji su to izuzetno opravdani razlozi za nošenje oružja. Zahtev se predaje u PU Novi Sad, ali se o tome odlučuje u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Takvih dozvola ima jako malo", kaže inspektorka Marija Petrović.

Upotreba oružja je najstože regulisana, ne samo u Srbiji već u svakog državi. Upotrebna dozvola stoga može da se izda samo za lov, za ličnu bezbednost i vežbu u streljanama ili za sportske aktivnosti.

Za nelegalno posedovanje i prodaju vatrenog oružja predviđena kazna je do tri godine zatvora. Ukoliko je u pitanju veća količina municije ili oružja kazna zatvora iznosi do osam godina. (Gordana Ćosić)

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.