Nestašica leka za obolele od raka, nema ni antibiotika

Izvor: Radio 021, 25.Avg.2016, 07:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestašica leka za obolele od raka, nema ni antibiotika

Veliki broj pacijenata u Srbiji, koji boluju od malignih bolesti, ne mogu da započnu ili nastave hemoterapiju, jer već mesec dana vlada nestašica citostatika "etoposida".

Reč je o medikamentu koji usporava i sprečava rast tumora, a koristi se u terapiji karcinoma pluća, leukemije i testisa. Kako piše "Blic", bolnicama u Srbiji, u kojima se leče pacijenti od malignih bolesti, javljano je čak dva puta tokom ovog meseca da stiže citostatik, ali se to do sada nije obistilo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << />
"Prvi put su nas obavestili da lek u zemlju stiže osmog, pa 22. avgusta. Još uvek ga nemamo, a veliki broj pacijenata sada je prinuđen da čeka na terapiju. Ovaj citostatik daje se kod tipova karcinoma koji su izlečivi, ali u tom slučaju hemoterapija mora da se prima redovno", kaže izvor lista iz jedne bolnice.

Klinički centar Srbije i Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, jedine su bolnice koje ovaj citostatik imaju na rezervi do 1. septembra i to samo za one pacijente koji su već započeli terapiju ovim citostatikom. Za ove bolnice obezbeđene su određene količine, ali iz zaliha.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje objašnjavaju da je do nestašice navedenog citostatika došlo zbog ograničenih proizvodnih kapaciteta proizvođača leka izraelske farmaceutske kuće "Teva".

"Proizvođač nas je obavestio da očekuju da lek bude raspoloživ na tržištu Srbije sledeće nedelje. Razlog nestašice nije neblagovremena nabavka od strane RFZO već diskontinuitet u isporuci dobavljačima sa kojima zdravstvene ustanove imaju važeće ugovore", kažu u RFZO

Isporuka leka je već započeta i kontigent se već nalazi u Zagrebu, a u Beograd stiže u ponedeljak. Nakon toga Agencija za lekove treba da uradi analize, nakon čega će lek biti dotupan pacijentima.

Bolnice u Srbiji od juna nemaju u svojim apotekama ni antibiotik "vankomicin", koji se daje pacijentima u situacijama kada nijedan drugi antibiotik ne deluje. Ovaj medikament spada u esencijalnu grupu lekova, koji se dalje isključivo u bolničkim uslovima i obično se daje kada je pacijentu život u opasnosti i to najčešće kada se radi o sepsi izazvanoj stafilokokama.

Razlog za njegovu nestašicu je neblagovremeno pokretanje javne nabavke, zbog čega je Kliničkom centru Srbije i Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Ministarstvo zdravlja obezbedilo ovaj antibiotik iz donacije.

U RFZO, pak kažu da je nestašica vankomicina posledica njegove nedostupnosti na tržištu Srbije.

"Svim zdravstvenim ustanovama u situaciji nestašice bili su na raspolaganju drugi lekovi iz grupe antibiotika. Fond je okončao novu javnu nabavku u okviru koje je nabavljen i pomenuti lek. Novi okvirni sporazumi će biti zaključeni sa izabranim dobavljačima u četvrtak, nakon čega sve zdravstvene ustanove mogu odmah pristupiti zaključenju ugovora."

Autor: Blic

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.