Naučnik: Čačkanje nosa i sline jačaju imuni sistem

Izvor: Radio 021, 29.Apr.2017, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnik: Čačkanje nosa i sline jačaju imuni sistem

Uprkos uvreženom mišljenju i savetima lekara po kojima čačkanje nosa može da izazove krvarenje iz nosne duplje i razvoj bakterija, austrijski pulmolog Fridrih Bišinger veruje da su deca koja čačkaju nos i jedu sline zdravija od ostale jer one sadrže glikoproteinski sastojak sluzi koji izgrađuje i jača imuni sistem.

Uprkos tome što je reč o ružnoj i nehigijenskoj navici, ona može biti korisna, posebno za decu u razvoju. U sluznici nosa i sinusa proizvodi se oko litra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << sluzi dnevno, koja pomaže u blokiranju prolaska prašine, bakterija, polena i ostalinh prljavština iz vazduha.

Mukus ili sluz zapravo deluje poput lepljive trake na sluznici, lepeći na sebe bakterije. U protivnom bi sve nečistoće stigle u pluća.

"Nos je svojevrstan filter u kojem se skupljaju brojne bakterije, a kad ta mešavina stigne do creva, zapravo deluje poput leka", rekao je profesor Bišinger, dodajući da je sluz iz nosa uglavnom sastavljena od vode, soli i proteina i ističe da ona nije štetna za dečji stomak.

Sluz u nosnoj šupljini sadrži malu količinu kontaminata, koji deluju kao antigeni, a oni mogu da poboljšaju imunološki sistem kada se sline pojedu.

"Grickanje" sluzi iz nosa pomaže dečjem imunom sistemu da se privikne na bakterije i ojača ga, zbog čega "roditelji ne bi trebalo da se nerviraju kada deca čačkaju nos i potom sadržaj stavljaju u usta", kaže profesor Bišinger.

Zbog svega navedenog naučnici razmišljaju o načinima stvaranja veštačke sluzi koja bi se dodala u smesu guma za žvakanje ili u pastu za zube i na taj način koristila organizmu i jačanju imuniteta.

Autor: N1 Zagreb

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.