Naučnici završili simulaciju života na Marsu

Izvor: Radio 021, 29.Avg.2016, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici završili simulaciju života na Marsu

Šest naučnika završilo je na Havajima misiju simulacije života na Marsu, pošto su godinu dana živeli izolovani u jednoj kupoli na planini.

Celu godinu naučnici su na planini Mauna Loa mogli da izađu iz kupole samo u svemirskim odelima.

Član posade iz Francuske Siprijen Verse rekao je da simulacija na Havajima pokazuje da misija na Marsu može da uspe. "Ja mogu da vam iznesem moj lični utisak da je realna misija na Mars u bliskoj budućnosti. Mislim da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << tehničke i psihološke prepreke mogu prevazići", rekao je Verse.

Kristijana Hinike, članica posade iz Nemačke, rekla je da su naučnici uspeli da pronađu vodu u suvoj klimi. "Možete dobiti vodu iz zemlje koja je naizgled suva. To bi radili na Marsu i rezultat je da je moguće dobiti vodu na Marsu iz malog staklenika", rekla je ona.

Kim Binsted, glavna istražiteljka u "Hawaii Space Exploration Analog and Simulation" (HI-SEAS), rekla je da se naučnici raduju povratku i svežim namirnicama koje nisu mogli da jedu u kupoli tokom simulacije misije.

NASA je finansirala to istraživanje Univerziteta na Havajima. Binstedova je rekla da je simulacija na Havajima druga po dužini posle slične misije u Rusiji koja je trajala 520 dana.

Autor: agencije

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.