Na granici stoji i propada 230 tona hrvatske robe

Izvor: Radio 021, 09.Avg.2017, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na granici stoji i propada 230 tona hrvatske robe

Inspektori Ministarstva poljoprivrede Srbije samo su prekjuče zadržali 230 tona lako kvarljive robe iz Hrvatske, u vrednosti od 500.000 evra, na dodatnu, strožu kontrolu, zbog vrućina.

Detaljne analize rade fitosanitarna, veterinarska i poljoprivredna inspekcija. Krajnji rok za pregled ove robe je 30 dana, a dobar deo može i da propadne, jer neće biti upotrebljiv dok stigne do kupaca, ističu "Novosti".

Detaljna kontrola koju sprovodi Ministarstvo poljoprivrede >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << samo je deo kontramera Srbije prema Hrvatskoj zbog enermnog povećanja taksa na fitosanitarni pregled robe iz "trećih zemalja", gde spada i Srbija.

Ljajić: Za dva do tri dana rešenje za uvećane takse Hrvatske

Ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da očekuje da će za dva do tri dana biti rešen problem sa taksama na uvoz voća i povrća koje je Hrvatska uvećala 22 puta za zemlje koje nisu članice Evropske unije, i dodao da nikome ne odgovara zaoštravanje situacije.

"Nikome ne odgovara ovo zaoštravanje i da ova situacija traje dugo, jer od trgovinskog rata se na kraju broji samo šteta i tu niko ne može da profitira", rekao je Ljajić za Pink.

Ministar je kazao da su kontramere "poslednja nužna akcija koju će preduzeti" i dodao da je već počeo da se sprovodi inspekcijski nadzor koji je povećan u odnosu na neku normalnu situaciju, jer tako želi da se pokaže da su uvedene hrvatske mere besmislene.

Ljajić je pozitivno ocenio sinoćnu izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da očekuje da će se rešenje pronaći još ove nedelje.

Ministar je dodao da će Srbija insistirati da kontrola ne bude po vrsti voća i povrća, nego po kamionu i da će tražiti da se te cene ujednače sa cenama zemalja Evropske unije i zemalja u regionu.

Ministri Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, zemalja potpisnica CEFTA sporazuma o slobodi trgovine na Zapadnom Balkanu, pozvali su u ponedeljak na sastanku u Sarajevu Hrvatsku da hitno ukine diskriminatorske odluke o taksama, kojima je uvela različit tretman za proizvode uvezene iz trećih zemlja.

Autor: Beta, Novosti

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.