Na Tehnološkom fakultetu ostalo još budžetskih mesta

Izvor: Radio 021, 22.Avg.2017, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Tehnološkom fakultetu ostalo još budžetskih mesta

Na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu ostalo je još slobodnih budžetskih mesta za novu generaciju studenata za 2017/2018. godinu.

Polaganje prijemnog je 7. septembra, a prijavljivanje kandidata je 4. i 5. septembra.

Veliki je izbor zaposlenja u struci za diplomirane inženjere, a u ponudi su sledeći smerovi:

PREHRAMBENO INŽENJERSTVO

U okviru ovog studijskog programa, obrazuju se i osposobljavaju stručnjaci sposobni da samostalno organizuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << i vode procese proizvodnje u prehrambenoj industriji.

Prеhrаmbеnо inžеnjеrstvо nа оsnоvnim аkаdеmskim studiјаmа pružа mоgućnоst studеntimа dа оstvаrе vеštinе u оblаstimа prеhrаmbеnе tеhnоlоgiје i оbеzbеđuје im оbrаzоvаnjе sа јаsnim i u privrеdi prеpоznаtlјivоm prоfеsiјоm i zаnimаnjеm. Prеhrаmbеnо inžеnjеrstvо sadrži tri izbоrnа pоdručја (mоdula) Inžеnjеrstvо uglјеnоhidrаtnе hrаnе, Теhnоlоgiје kоnzеrvisаnе hrаnе i Kоntrоlа kvаlitеtа.

•    Studijsko područje Inženjerstvo ugljenohidratne hrane bavi se objektivnim definisanjem kvaliteta sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda u industriji šećera, skroba, prizvoda od žita, pekarskih i konditorskih proizvoda.  Na ovom studijskom području uspešno se osposobljavaju kadrovi da samostalno organizuju, vode, unapređuju i inoviraju tehnološke postupke u tehnologijama prerade žita, pekarskih proizvoda, šećera, skroba i konditorskih proizvoda.

•    Tehnologije konzervisane hrane deo je prehrambenog inženjerstva koje izučava tehnološke postupke prerade sirovina animalnog i biljnog porekla u veliki broj prehrambenih proizvoda. Studenti se na predmetima ovog područja upoznaju sa opštim principima metoda konzervisanja, kao što su: toplotna obrada (blanširanje, pasterizacija, sterilizacija), hlađenje, smrzavanje, koncentrisanje, sušenje, biološko konzervisanje, primena hemijskih konzervanasa.

Uže stručni predmeti omogućavaju sticanje teorijskih i stručnih znanja iz: Tehnologije proizvodnje i prerade mesa, Tehnologije mleka i mlečnih proizvoda, Tehnologije biljnih ulja i proteina, Tehnologije proizvoda od voća i povrća, Tehnologije gotove hrane i Nutritivna i senzorska svojstva hrane.

•    Studijsko područje Kontrola kvaliteta, upoznaje buduće studente ne samo sa tehnološkim postupcima proizvodnje prehrambenih proizvoda različitih grupa, opremom i procesima u prehrambenoj industriji, nego i sa načinima i tehnikama kontrole kvaliteta. Kroz veliki fond časova praktične nastave u laboratorijama na savremenoj analitičkoj opremi, studenti će upoznati izazove ove tehnološko-analitičke specijalnosti.

BIOTEHNOLOGIJA

Cilјеvi studiјskоg prоgrаmа nа оsnоvnim аkаdеmskim studiјаmа su sticаnjе nаučnih spоsоbnоsti i аkаdеmskih vеštinа, rаzvој krеаtivnih spоsоbnоsti nеоphоdnih zа: аnаlizu i sintеzu pоstupkа biоtеhnоlоškе prоizvоdnjе; istrаživаnjе i rаzvојnоvih tеhnоlоgiја u biоtеhnоlоškој prоizvоdnji; usаvršаvаnjе i оptimizаciјu pоstојеćih biоtеhnоlоških prоcеsа; vоđеnjе i kоntrоlu biоtеhnоlоškе prоizvоdnjе; аnаlizu intеrаkciје biоtеhnоlоgiје i оkоlinе u cilјu njеnе zаštitе. Nа оsnоvnim аkаdеmskim studiјаmа Biоtеhnоlоgiјe kоје trајu čеtiri gоdinе pоstоје dvа izbоrnа pоdručја (modula): Prеhrаmbеnа biоtеhnоlоgiја i Biоhеmiјskо inžеnjеrstvo.

•    Prehrambena biotehnologija omogućava sticanje teorijskih znanja, ali i eksperimentalnih laboratorijskih i pogonskskih iskustva čiji je cilj razvoj sposobnosti studenata da objektivno definišu kvalitet sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda biotehnološke proizvodnje, procesne parametre i njihove međusobne interakcije.

Detaljno poznavanje svih segmenata tradicionalne biotehnološke proizvodnje osposobljava ih da samostalno organizuju, vode, unapređuju i inoviraju proizvodnju slada i piva, vina,  jakih alkoholnih pića, alkohola i pekarskog kvasca, sirćeta i organskih kiselina, vitamina, enzima, antibiotika.

•    Biohemijsko inženjerstvo ima naglasak na inženjerskom obrazovanju kojim se studenti osposobljavaju za prenošenje rezultata iz laboratorijskih uslova na poluindustrijske i industrijske razmere, za planiranje, projektovanje i vođenje biotehnoloških procesa.

HEMIJSKO INŽENJERSTVO

Na osnovnim akademskim studijama Hemijskog inženjerstva postoje tri izborna studijska područja (modula): Hemijsko-procesno, Naftno-petrohemijsko i Eko-energetskoinženjerstvo.

•    Hemijsko-procesno inženjerstvo u okviru studijskog programa razvija nove uređaje, tehnike i procese koji su efikasniji, bezbedniji, ekonomičniji i zeleniji od postojećih. Koristi specijalno osmišljene eksperimente i savremene programske pakete u razvoju procesa i proizvoda od laboratorijskih do industrijskih razmera.

Posebnu pažnju posvećuje ispitivanju, projektovanju i optimizaciji hemijskih reaktora u kojima se realizuje sinteza proizvoda. Hemijsko-procesni inženjeri rade u multidisciplinarnim timovima sa inženjerima i stručnjacima drugih profila u svim granama industrije, projektnim biroima, institutima i razvojnim centrima.

•    Naftno-petrohemijsko inženjerstvo - Nastava se izvodi uz primenu savremenih instrumentalnih metoda, uz podršku modernih softverskih paketa i intenzivnu saradnju sa Evropskim univerzitetima. Višegodišnje iskustvo u saradnji sa kompanijama iz naftno-petrohemijske industrije omogućava sticanje aktuelnih i praktičnih saznanja, što omogućava brzo i efikasno uključivanje inženjera u poslovne procese kompanija po završetku studija.

•    Studijsko područje Eko-energetsko inženjerstvo omogućava razvoj inženjerskih disciplina gde se kombinuje znanja iz oblasti fizike, matematike, hemije sa ekonomskom i ekološkom praksom,kako bi svršeni inžinjeri primenili svoje veštine za povećanje efikasnosti i dalji razvoj obnovljivih izvora energije. Eko-energetsko inženjerstvo ima za cilj sticanje i unapređenje sposobnosti u rešavanju inženjerskih problema iz oblasti inženjeringa koji se bave eko-energetskom efikasnošću, eko-energetskim uslugama, upravljanje objektom, industrijskom inženjeringu, a sve uz poštovanje životne sredine i alternativnih energetskih tehnologija kako bi se došlo do zelene i svetle budućnosti.

FARMACEUTSKO INŽENJERSTVO

U okviru ovog studijskog programa obrazuju se i osposobljavaju stručnjaci sposobni da, samostalno ili u timu, organizuju i vode procese proizvodnje u farmaceutskoj industriji, kontrolišu sirovine, među proizvode, finalne proizvode, usavršavaju i optimizuju  postojeće i razvijaju nove tehnologije, projektuju farmaceutsku proizvodnju, vode originalna i naučno relevantna istraživanja koji doprinose razvoju farmaceutskih proizvoda.

INŽENJERSTVO MATERIJALA

Studenti smera Inženjerstvo materijala neophodna znanja stiču kroz teorijsku i praktičnu nastavu, koja se odvija u laboratorijama Katedre i u pogonima kompanija. Laboratorije smera Inženjerstvo materijala su opremljene savremenim instrumentima za laboratorijska ispitivanja, kao i mobilnom laboratorijom koja je po opremljenosti u rangu poznatih svetskih naučnih centara i instituta.

Inženjerstvo materijala se bavi obrazovanjem studenata u oblasti razvoja polimernih i keramičkih materijala; dobijanjem novih i unapređenjem postojećih materijala, a sve u skladu sa zahtevima koje postavljaju novi naučni trendovi. Osim toga, studenti stiču znanja neophodna za ispitivanje istorijskih materijala i postavljanje dijagnostike stanja značajnih istorijskih objekata i umetničkih dela sa ciljem davanja predloga zaštite i sanacije.

Neke od kompanija u kojima su zaposleni diplomirani inženjeri su Naftna industrija Srbije, Apatinska pivara, Carlsberg Group- Carlsberg Srbija, Tarket, AD "Imlek" , Mlekara Subotica, Mlekara Šabac, "Dijamant", BB Minaqua, Nektar, Univerexport, Mlekoprodukt, Industrija Mesa "Topola“, Neoplanta, IM "Matijević“, IM "Carnex", Hemofarm, Henkel, Zorka keramika, Victoriaoil, Simens, A.D. Potisje Kanjiža, član grupe Tondah, BFC LafargeHolcim Beočin i mnogi drugi.

Polaganje prijemnog je 7. septembra, a prijavljivanje kandidata je 4. i 5. septembra. Detaljnije informacije dostupne su OVDE, kao i na zvaničanom sajtu Tehnološkog fakulteta i Fejsbuk stranici.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.