Na Filozofskom i DIF-u bez apsolventskih rokova za bolonjce

Izvor: 24sata, 21.Dec.2014, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Filozofskom i DIF-u bez apsolventskih rokova za bolonjce

Studenti sa statusom produžene godine jedino na Filozofskom i Fakultetu sporta ne mogu da koriste apsolventske rokove. Iako to nije po "bolonji", Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja dalo je nedavno preporuku fakultetima da studentima omoguće polaganje ispita u apsolventskim rokovima.

Kako je konačna odluka prepuštena fakultetima, jedino je nisu prihvatili DIF i Filozofski.

Dejan Bajić, apsolvent na Filozofskom fakultetu, kaže da mu je zbog ovakve >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << odluke potrebno više vremena da završi fakulet.

"Ovo je vrlo otežavajuća situacija. Imam samo jedan ispit do diplomiranja, a to što ne mogu da izađem u apsolventskom roku odlaže mi diplomiranje za barem nekoliko meseci" - priča Bajić.

Studenti sa statusom produžene godine na Fakultetu sporta kažu da je izlazak na ispit u apsolventskom roku moguć samo uz dogovor sa profesorom, a da je na njima da li će studentima izaći u susret. Oni dodaju da su uglavnom bili u mogućnosti samo da polažu kolokvijume.

Na Filozofskom fakultetu kažu da će studentima sa statusom produžene godine možda biti omogućen izlazak na ispite u sledećem roku i da je sličan ustupak učinjen prošle godine. Studenti koji imaju ovu mogućnost u velikoj su prednosti, jer je velik broj i onih koji imaju samo jedan ili nekoliko ispita do kraja studija.

Prodekan za nastavu na Poljoprivrednom fakultetu Lazar Savin kaže da su oni i bolonjcima na tom fakultetu omogućili da polažu ispite u apsolventskim rokovima kako bi im izašli u susret da brže završe fakultet.

Nakon studentskih protesta početkom ove školske godine Ministarstvo je prihvatilo da oni koji su odslušali četvrtu godinu dobiju apsolventski staž sličan onom kao kod studenata koji su nastavu slušali po starom programu, ali za neke od njih ustupak je samo to što nisu morali da plate punu cenu školarine, dok na priliku da polože ispite i dalje čekaju dva ili tri meseca, kao na Fakultetu sporta i Filozofskom.

FTN rekorder po broju rokova

Fakultet tehničkih nauka čini najviše ustupaka svojim studentima. Studenti na ispite izlaze svakog meseca, a nekada su u mogućnosti da polažu isti ispit dva puta u mesecu.

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.