NVO traže zaštitu manjina u Vojvodini

Izvor: 24sata, 19.Okt.2014, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NVO traže zaštitu manjina u Vojvodini

Novosadske nevladine organizacije i javne ličnosti, okupljeni oko koalicije nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“, 23. oktobra, na Dan oslobođenja Novog Sada, organizovaće protestnu antifašističku šetnju ulicama grada.

- Ukoliko Vlada Srbije ne preduzme ništa da zaustavi nasilje, biti jasno da ona na neki način stoji iza njega - navodi se u saopštenju izdatom nakon završetka tribine.

Učesnici tribine pozivaju građane Vojvodine da uzmu u zaštitu >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << ugrožene komšije, jer je "jasno da ne postoji spremnost vlasti da ih zaštiti" i pozivaju na organizovanje građanskih akcija u znak protesta protiv eskalacije ekstremizma.

- Pozivamo vlasti Novog Sada, ali i drugih gradova i opštini u Vojvodini, da proaktivnim pristupom zaštite ugrožene građane. Potrebno je takođe da lokalne vlasti aktivno rade na uklanjanju nacističkih, ekstremističkih i profašističkih grafita i obeležja na zidovima grada, koji su nažalost postale deo lokalnog kolorita, kao i da pronađu način da oštećenim građanima nadoknade nastalu štetu - naglašava se u sopštenju.

Tribina „Građanska solidarnost - građanski otpor“ održana je u Novom Sadu u organizaciji koalicije nevladinih organizacija „Građanska Vojvodina“.

Stotinak učesnika i govornika na tribini činili su predstavnici nevladinih organizacija, javne ličnosti i građani Novog Sada i Vojvodine.

Građansku Vojvodinu čine: Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju i Vojvođanski građanski centar.

Nastavak na 24sata...






Povezane vesti

Zahtev Vladi Srbije da zaštiti predstavnike manjina

Izvor: Press, 19.Okt.2014

Učesnici tribine “Građanska solidarnost – građanski otpor“, koja je održana danas u Novom Sadu, zahtevaju od Vlade Srbije da hitno preduzme sve potrebne mere i zaštiti predstavnike nacionalnih manjina u Vojvodini, koji su meta nasilja i divljanja ekstremističkih i profašističkih grupa....

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.