NIS platio za 36 odsto manju rudnu rentu

Izvor: Radio 021, 29.Sep.2016, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS platio za 36 odsto manju rudnu rentu

Naftna industrija Sbije (NIS) uplatila je prošle godine za 36 odsto manje na ime rudne rente, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

NIS je za eksploataciju mineralnih sirovina u Srbiji u republički budžet uplatio za prošlu godinu 1,4 milijarde dinara, dok je taj iznos godinu dana ranije iznosio 2,2 milijarde dinara, navodi VOICE.

Za NIS u Srbiji i dalje važi staro zakonodavstvo, zbog čega ta kompanija plaća tri odsto na ime rudne rente, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dok za sve ostale kompanije, na koje se primenjuju aktuelni zakoni Srbije, važi pravilo od sedam odsto za rudnu rentu, pa stoga NIS ima povlašćeni položaj u Srbiji, podseća VOICE.

Taj novinarski istraživački centar je podsetio i da Srbija nije pokrenula pitanje primene zakona nad NIS-om ni nakon što je iz Rusije u nekoliko navrata stigla poruka da se odustaje od gradnje Južnog toka, što je jedan od tri projekta na osnovu kojih se na NIS primenjuju stari zakoni koji su predviđali rudnu rentu od samo tri odsto.

"NIS-u se opraštaju milijarde dinara, a zauzvrat ta kompanija eksploatiše prirodna dobra Srbije. Da se na NIS primenjuju aktuelni zakoni Srbije, ta kompanija bi u budžet za prošlu godinu, umesto 1,4 uplatila 3,3 milijarde dinara na ime rudne rente", piše VOICE i dodaje da iz NIS-a nisu dobili odgovore na pitanja u vezi sa rudnom rentom.

Novinari VOICE-a su tražili i intervju sa generalnim direktorom NIS-a Kirilom Kravčenkom, ali im je rečeno da su stavljeni na "dugačku listu čekanja".

Autor: Voice

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.