NIS novosadsku rafineriju pustio niz vodu

Izvor: Radio 021, 04.Sep.2015, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS novosadsku rafineriju pustio niz vodu

Iako je još pre tri godine bilo najavljeno da će u novosadskoj rafineriji nafte početi radovi na modernizaciji postrojenja da bi se tu proizvodila bazna ulja, po svemu sudeći, na to će se još čekati.

Naime, kako je za "Dnevnik" saopšteno iz NIS-a, plan kompanije za rafineriju ranije je podrazumevao izgradnju kompleksa za proizvodnju baznih ulja, ali u složenim uslovima u kojima naftne kompanije trenutno posluju, imajući u vidu pad cene sirove nafte na svetskom tržištu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ova kompanija trenutno traži mogućnost optimizacije projekta u cilju povećanja efikasnosti.

Dakle, za sada se ne može pouzdano reći da li će i kada u rafineriji nafte početi modernizacija postrojenja, ali je izvesno da će investicija vredna više od 130 miliona evra čekati bolje dane.

Da podsetimo, u rafineriji je krajem oktobra 2012. godine započet proces pripreme za izgradnju moderne fabrike i najavljeno da će iz naftnog postrojenja na tržište biti plasirana bazna ulja širokog spektra. Pri tome je istaknuto i da će planom da se u njoj proizvode kvalitetna bazna ulja a ne derivati nafte, ona biti stavljena u red veoma retkih postrojenja u svetu, pošto takvo u Evropi postoji samo u Švedskoj. Na taj način b nakon modernizacije ova rafinerija bila jedinstvena u ovom delu Evrope. Uz odlaganje izgradnje postrojenja za proizvodnju kvalitetnih baznih ulja, koja bi trebalo da se proizvode iz sopstvenog izvora jedinstvene nafte tipa "velebit", veoma pogodne baš za proizvodnju naftenskih i parafinskih ulja, može se očekivati da će se čekati i na nova radna mesta jer je bilo reči da će, po završetku investicije, u novim pogonima posao naći oko 200 ljudi.

I dok se planirani i najavljeni posao ne realizuje, iz rafinerije put tržišta plasiraju se maziva. Kako kažu u NIS-u, u rafineriji je proizvodnja i logistika NIS-ovog biznisa s mazivima, a na blendingu se proizvodi oko 190 proizvoda maziva i tehničkih tečnosti – motornih, menjačkih i industrijskih ulja, tehničkih tečnosti, ulja za obradu metala, ulja za poljoprivrednu i građevinsku mehanizaciju, mazivih masti, procesnih ulja za gumarsku industriju. U poslednjih pet godina, ističu u toj kompaniji, prodaja je značajno povećana, a prošle godine proizvedeno je 10.540 tona proizvoda. Osim u Srbiji, ta maziva plasiraju se na tržišta Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Rumunije, Bugarske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.