NDNV: Daleko su medijske slobode

Izvor: Radio 021, 02.Maj.2015, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NDNV: Daleko su medijske slobode

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) je saopštilo da Srbija i Vojvodina i ove godine bez medijskih sloboda dočekuju 3. maj, Svetski dan slobode medija.

NDNV je u tekstu ukazalo da su mediji u Srbiji "instrumentalizovani i korumpirani", da imaju niske profesionalne standarde, a da su novinari poniženi, te građani nemaju valjane informacije kako bi ispravno donosili važne životne odluke.

"Medijski zakoni, doneseni prošle godine, iako usklađeni sa evropskim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << normama i zahtevima novinarskih i medijskih udruženja, tek treba u praksi da se potvrde, a za sada se stiče utisak da oni idu drumom dok medijska stvarnost ide šumom političkih i ekonomskih uticaja i javnih upliva raznih tajnih službi", piše u saopštenju NDNV.

Podseća se da je o pritiscima i kontroli medija bilo reči i u ovogodišnjem izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije, koji govori o tome da se od prethodnog izveštaja pre četiri godine, medijska situacija dodatno pogoršala.

"Pojedini mediji drastično krše profesionalne norme, stavljajući se u službu stvaranja kulta ličnosti (predsednika Vlade Srbije) Aleksandra Vučića i organizujući sramne hajke na njegove političke protivnike, te će, kao takvi, zasigurno ući u istoriju novinarskog beščašća, kao i njihovi ratnohuškački prethodnici iz devedesetih godina", upozorava NDNV.

NDNV ocenjuje da je situacija slična i u većini "mejnstrim medija", te da je zbog toga "ozbiljno ugrožen medijski pluralizam, a kritička misao uglavnom proterana na internet".

"NDNV s velikom pažnjom prati izbor novih vodećih ljudi javnih servisa RTS i RTV, uz uverenje da će ovaj odabir jasno ukazati na to da li medijska scena ima bilo kakvu šansu za oporavak", piše u saopštenju uz ocenu da će taj izbor ukazati da li će se nastaviti pozitivni pomaci na RTV, i da li će RTS uspeti da se iščupa iz "zagrljaja vlasti".

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Novi udar na medije

Izvor: Politika, 02.Maj.2015

Ko se boji emisije „Raspričavanje” TV Leskovac. – Zaposleni u Radio Leskovcu obeležili 44 godine rada, uz strepnju od predstojeće privatizacije..Leskovac – Svetski dan slobode medija 3. maj leskovački poslenici „sedme sile” dočekuju uz nove udare na medije i zabrinutost za sudbinu glasila...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.