Muzej Aušvica: Bolesno je krasti predmete iz logora

Izvor: Radio 021, 20.Jul.2017, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej Aušvica: Bolesno je krasti predmete iz logora

Muzej bivšeg nacističkog logora Aušvic Birkenau na jugu Poljske podneo je krivičnu prijavu protiv izraleske studentkinje koja se sama u medijima pohvalila da je prilikom svake posete tom najvećem stratištu Jevreja u Evropi krala po neki predmet za svoj studentski umetnički projekt.

"To što se desilo je bolesno i skandalozno. Memorijalni kompleks je zaštićeno mesto, svedočanstvo tragedije holokausta i Drugog svetskog rata i treba da govori narednim pokolenjima. Teško >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je zamislivo da kradja može na bilo kakav način da se opravda, pa čak ni za potrebe umetnosti", kazao je Bartoš Bartizel, portparol muzeja najvećeg logora koji su nemački nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj.

Muzej je protiv studentkinje Rotem Bajds, čiji su baba i deda preživeli holokaust, podneo krivičnu prijavu i zatražio pomoć Ambasade Izaraela u Varšavi.

Muzej zahteva da mu se vrate ukradeni sitni stakleni predmeti, grumen zemlje, metalni zavrtnji, kao i tabla s upozorenjem Muzeja da se predmeti ne kradu. Mladoj izraelskoj umetnici zbog kradje tih sitnih predmeta preti kazna do 10 godina zatvora.

U logoru Aušvic, proširenom u kompleks Aušvic Birkenau kada su Hitlerovi nacisti rešili da sprovedu monstruozni plan likvidacije evropskih Jevreja, tokom Drugog svetskog rata stradalo je najmanje 1,1 milion ljudi, mahom poljskih i evropskih Jevreja, ali i Roma, Poljaka, zarobljenih vojnika sovjetske Crvene armije i pripadnika drugih evropskih naroda. Danas je ceo teren logora Memorijalni kompleks i državni muzej.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.