Ministarstvo diskriminiše strance sa HIV-om koji žele da uče u Srbiji

Izvor: Radio 021, 24.Maj.2016, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo diskriminiše strance sa HIV-om koji žele da uče u Srbiji

Ministarstvo prosvete onemogućilo je studente koji imaju HIV da dobiju stipendiju u okviru projekta "Svet u Srbiji".

Ono je odredbom da kandidat mora da poseduje lekarsko uverenje da ne boluje od neke zarazne bolesti (uključujući i HIV), načinilo akt diskriminacije, a nakon reakcije novinara "24 sata", oglasila se i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Kako su u nadležnom ministarstvu za "24 sata" rekli, takva odredba postoji već šest >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << godina, koliko se i sprovodi projekat pod ovim nazivom. Inače, u okviru programa "Svet u Srbiji" stipendije se dodeljuju strancima koji dolaze u našu zemlju da studiraju i u okviru toga uče srpski jezik.

"Ovim uslovom se krše odredbe Zakona o zabrani diskriminacije koji je donet 2009. S obzirom na to da takav zahtev ne može biti konkursni uslov, poverenica za zaštitu ravnopravnosti će preporučiti organu javne vlasti, u ovom slučaju Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, da izmeni tekst konkursa i izuzme ovaj uslov", navode iz kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

Oni napominju i da im nije pristigla nijedna pritužba na ovaj konkurs, a podsećaju da Poverenik ne postupa po službenoj dužnosti, pa građanke i građani moraju sami da podnesu pritužbu, ukoliko smatraju da su diskriminisani.

U AS Centru, koji osnažuje mlade ljude koji žive s HIV-om, kažu da su tokom prethodnih dana razgovarali s drugim organizacijma o ovom pitanju i da će ono biti rešavano u narednim danima.

"Inače, prethodnih godina Poverenik je postupao po velikom broju pritužbi koje se odnose na diskriminaciju po osnovu zdravstvenog stanja, gde spadaju i osobe koje žive sa HIV-om. Ova grupa ljudi predstavlja jednu od najviše marginalizovanih i stigmatizovanih društvenih grupa u Srbiji, a to dovodi do njihove izolacije i diskriminacije", kažu iz kancelarije Poverenika.

Autor: 24 sata

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.