Ministarka saobraćaja krši saobraćajne propise

Izvor: Radio 021, 09.Feb.2016, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarka saobraćaja krši saobraćajne propise

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović vozi se u službenom "audiju" sa blinkerima (trepćućim svetlima) mimo svih propisa jer nije reč o vozilu pod pratnjom ili vozilu policije i Vojske.

Službeni "audi" koji koristi ministarka Mihajlović viđen je juče oko 9:15 kako iz pravca Beograda ide prema Pančevu, gde je ministarka juče uručila ključeve socijalnih stanova. Ništa ne bi bilo čudno da u službenom vozilu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u kojem se vozila ni manje ni više nego ministarka saobraćaja nisu bili uključeni blinkeri, na šta ona nema pravo.

Naime, prema zakonu, trepćuće svetlo mogu da imaju Vojska i policija, a u izuzetnim slučajevima MUP može da ih dodeli osobama na značajnim državnim funkcijama kojima je ugrožena bezbednost, zapravo kojima je dodeljena pratnja.

Niti se ministarka vozi u policijskom i vojnom automobilu niti ima policijsku ili bilo kakvu drugu pratnju, što je potvrdila krajem juna prošle godine, navodeći da "nikada nije imala ni obezbeđenje ni pratnju koja koristi blinkere".

Međutim, odgovor kabineta ministarke za saobraćaj Zorane Mihajlović koji je "Alo" dobio je i više nego interesantan jer se odjednom navodi da službeni "audi" kojim se vozi ministarka zapravo koristi blinkere.

"Zorana Mihajlović je potpredsednica Vlade Srbije i ima pravo da se vozi u službenom automobilu sa rotacionim svetlom. Međutim, potpredsednica Mihajović rotaciona svetla nikad ne koristi za vožnju kroz grad i naseljena mesta, već samo na otvorenom putu u slučaju kada je gužva. Koliko potpredsednica vodi računa o saobraćaju, koji joj je jedan od resora, govori i činjenica da su sa njenog službenog auta uklonjenje tamne folije sa svih stakala", navode iz pres-službe Mihajlovićeve.

Inače, ministarka nije jedina koja je uhvaćena u kršenju zakona. Krajem 2013. godine bio je uhvaćen i ministar sporta Vanja Udovičić kako se vozi u službenom "audiju" sa trepćućim svetlima. Ali jeste čudno da zakon krši ministar čiji je resor ni manje ni više nego saobraćaj.

Premijer Aleksandar Vučić je u oktobru 2013. godine kazao je da će u Srbiji samo deset zvaničnika imati automobile sa rotacionim svetlima, kao i da će biti ukinuta nepotrebna službena putovanja i smanjen broj službenih automobila.

"U Srbiji će samo deset ljudi imati automobile s rotacijom", predsednik države i Skupštine, premijer i ono što je obavezno za vojsku i policiju. Niko više neće je imati. Sada 500 njih ima rotaciju", kazao je tada Vučić.

Stefanović upozoravao na kršenje zakona

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je pre nekoliko meseci da je zakon jasan kada je reč o upotrebi blinkera i poručio da će odgovarati svako ko ih je nezakonito montirao na svoje vozilo.

"Ako se ispostavi kao tačna informacija, to će biti nezakonito korišćenje blinkera. Policija će ih oduzeti, a protiv lica koja su ih postavila biće podnete prekršajne prijave", rekao je Stefanović.

Na konstataciju da je to učinjeno na vozilima članova Vlade, uzvratio je da za to nema objašnjenje.

"Premijer je bio vrlo jasan i zakon je vrlo jasan kada je reč o tome koja lica imaju prava i pod kojim uslovima mogu da koriste blinkere. Otkad sam ministar, nijednom funkcioneru Vlade nisam odobrio da koristi blinkere, osim onima koji po zakonu imaju pravo, a radi se o licima koja su štićene ličnosti i imaju vojno ili policijsko obezbeđenje", rekao je Stefanović.

Autor: Alo

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.