Mađarsko državno priznanje listu Mađar So

Izvor: Radio 021, 20.Avg.2014, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mađarsko državno priznanje listu Mađar So

Jedini dnevni list na mađarskom u Srbiji, Mađar so (Magyar Szó) dobio je državno priznanje Mađarske koje se dodeljuje istaknutim pojedincima ili organizacijama koji žive i deluju van matične zemlje.

Nagradu je, povodom nacionalnog praznika Dana državnosti koji se obeležava 20. avgusta, u mađarskom parlamentu u Budimpešti primila glavna urednica ovog lista Marta Varju. Ona u izjavi za 021.rs kaže da je izuzetno ponosna i srećna što je ovo veliko priznanje stiglo u godini kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ovaj list obeležava sedam decenija postojanja.

- Nikada od mađarske države nismo dobili neko priznanje. Ovo je prvi put i zaista smo srećni jer je naša matična zemlja mislila na nas i nagradila naš trud. Trudimo se da izveštavamo objektivno i nepristrasno o svim temama i da budemo na svim mestima gde žive Mađari. Ne samo u Srbiji već i u zemljama u okruženju pa i šire. Jednostavno, da pišemo na mađarskom o svemu što se dešava u njihovim životima, uz naravno sva ostala dnevna dešavanja iz Srbije. Drago mi je što su u Mađarskoj to primetili i što su cenili naš trud i rad koji je u interesu mađarske čitalačke publike - kazala je Varju za 021.

Potpredsednik mađarske vlade Žolt Šemjen je rekao da je izuzetno važno da svi delovi naroda sačuvaju svoje nasleđe jer time čuvaju i nasleđe jedinstvenog mađarskog naroda. - Ova nagrada izražava poštovanje, jer nema jedinstvene nacije bez naroda koji živi van granica, odnosno u dijaspori. Čuvanje kulturnog nasleđa i njeno ostavljanje novim generacijama služe opstanku celog naroda - rekao je Šemelj.

Državni sekretar zadužen za nacionalnu politiku Arpad Janoš Potapi je rekao da se ovim priznanjem država zahvaljuje u ime naroda. - Koji je pravi put naspram pogrešnog, koje su prave vrednosti i kako ih možemo razlikovati pokazali su upravo istaknuti pojedinci i organizacije. Mađari, nagrađeni danas, u raznim sferama života su pružili nešto istaknuto. Oni neguju te vrednosti, nasleđe Mađara, svi oni to razvijaju i predaju nama, današnjim Mađarima i ostavljaju novijim generacijama - rekao je Potapi.

Nagradu je, sem Mađar soa, dobilo još deset istaknutih pojedinaca i organizacija iz dijaspore. (S. Krajnović)

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.