Lekarka upozorava: Decu leče zmijskim otrovom

Izvor: Radio 021, 23.Mar.2017, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lekarka upozorava: Decu leče zmijskim otrovom

Profesorka Danica Grujičić upozorila je na posledice nadrilekarstva, poput primera gde su decu lečili zmijskim otrovima, ističući da posle sumnjivih preparata ni medicina ne može da pomogne obolelima.

"Susretala sam se u lekarskoj praksi sa roditeljima koji su svoju decu lečili zmijskim otrovima, petrolejom, škorpijinim otrovom. Posle takvih poduhvata, nažalost, medicina ništa nije mogla da učini. Dve ili tri izgubljene nedelje ponekad mogu mnogo da znače za lečenje, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << često i da budu presudne", kaže dr Danica Grujičić, neurohirurg, načelnik Centra za neuoroonkologiju Kliničkog centra Srbije, upozoravajući na posledice pojedinih alternativnih metoda lečenja i kod nas prilično rasprostranjenog nadrilekarstva.

"Razvojem tehnologije, društvenih mreža, interneta, svet se mnogo ubrzao. U tom haosu i nadiranju različitih informacija pojavljuju se i one koje se odnose na zdravlje. Nažalost, danas svako ko provede dva sata na internetu čitajući razne tekstove anonimnih ljudi misli da je doktor i da zna kako da izleči i sebe i da pomogne drugima. Štete nadrilekarstva su bespovratne, a to su u nemalom broju slučajeva izgubljeni životi. Kao lekar imam obavezu da sve zamolim da ovo ozbiljno shvate", kaže profesorka Grujičić za Novosti.

Prema nekim, nezvaničnim, procenama, u Srbiji radi više od 1.000 nadrilekara. Gotovo da nema sredine bez bar jednog "čudotvorca" koji raznim napicima, napravljenim po "tajnom" receptu, "leči" rak, epilepsiju i druge teške bolesti za koje zvanična medicina nema leka.

One koji su se upleli u njihovu "mrežu" niko nije izbrojao, niti koliko su novca dali za razne "šećerne vodice" i preparate sumnjivog porekla koji mogu i da naruše zdravlje. Jedno istraživanje Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije pokazalo je da oko 60 odsto obolelih od karcinoma poseže za alternativnim terapijama. Većina njih veruje da će tako poboljšati efekte onkološkog lečenja, a čak 20 odsto da će izlečiti malignu bolest.

Kad shvate da su obmanuti, najčešće kad umesto očekivanog poboljšanja dođe do pogoršanja bolesti, uglavnom ne traže satisfakciju. Do zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja stigne tek neznatan broj prijava zbog nadrilekarstva, a i policiji se u ovakvim situacijama retko obraćaju. Opširnije u tekstu Novosti.

Autor: Novosti/ foto: Pixabay

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.