Knjiga o kultnom Feral tribjunu promovisana na Filozofskom fakultetu

Izvor: Radio 021, 23.Maj.2015, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga o kultnom "Feral tribjunu" promovisana na Filozofskom fakultetu

Promocija knjige "Smijeh slobode - uvod u Feral Tribune" hrvatskog novinara Borisa Pavelića održana je juče na Filozofskom fakultetu u okviru naučne konferencije "Mostovi medijskog obrazovanja".

Knjiga predstavlja osvrt na rad kultnog splitskog političko-satiričnog magazina "Feral tribjun", koji je bio objavljivan punih 25 godina, od 1983. do 2008. Autor knjige, Boris Pavelić, objasnio je da je vrlo važno podsetiti na one koji su u nenormalnim vremenima uspevali da ostanu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << normalni, a proglašavani su nenormalnima.

"Otkad se "Feral tribjun" ugasio, u Hrvatskoj se o njemu sve više ćutalo, iako je to bio najistinitiji list na jedan vrlo važan način. Ove novine su otkrile većinu najkontroverznijih i najvažnijih novinarskih priča u razdoblju u kom su izlazile", rekao je Pavelić i dodao da su ove novine bile brutalno satirične kao i da su predstavljale simbol otpora nacionalizmu i političkoj gluposti koja je preplavila ceo Balkan.

Autor je naveo i da je nemoguće u veb eri napraviti list sa uticajem kakav je imao "Feral", kao i da je suština medijskog uticaja u tome koliko dobro radite svoje posao, a ne u tiražu.

Bivši novinar ovog lista Drago Hedl podsetio je da je redakcija ovih novina u Hrvatskoj konstantno proglašavana za izdajnike i strane plaćenike, mada su se oni samo držali pravila profesije i nisu popuštali pritisku za vreme vladavine Franje Tuđmana.

"Feral je predstavljao svetlu tačku u hrvatskom novinarstvu tog vremena, bio je jedino svetlo u tom mračnom vremenu kroz koje smo prolazili, a raditi u njemu bila je prava čast ", rekao je Hedl.

Ovaj nedeljnik počeo je da izlazi najpre kao humorističko-satirični podlistak splitskog štampanog dnevnika "Nedjeljna Dalmacija", a njegov osnivač bio je cenjeni hrvatski satiričar Đerman Senjanović Ćićo. Od 1993, kada je "Feral Tribune" postao samostalan list, sa uspehom su ga vodili i Viktor Ivančić, Boris Dežulović, te Predrag Lucić, sve do gašenja 2008. godine. Sličan časopis snažnog uticaja na čitav region u međuvremenu se još uvek nije pojavio.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.