Katanac na narodne kuhinje, umesto njih 168 dinara

Izvor: Radio 021, 10.Feb.2016, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Katanac na narodne kuhinje, umesto njih 168 dinara

Korisnici narodnih kuhinja u Beogradu, više neće dobijati hranu, već novac.

To je odluka Sekreterijata za socijalnu zaštitu, objavljena na zvaničnom sajtu, koju u toj službi nisu želeli da obrazlože. Za korisnike to nije prihvatljivo, jer neće moći da prehrane porodicu za mesec dana.

"Kaže šta si jela juče, to ćeš da jedeš i danas. Moja deca gladuju juče ceo dan", žali se Gordana Životić, korisnica Narodne kuhinje. Njena deca nisu jela ništa, zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << toga što je u Narodnoj kuhinji u beogradskom naselju Rakovica nije dočekala hrana, već katanac. Korisnike su takođe sačekali spiskovi i obaveštenje da će umesto obroka, za to dobiti novac.

"Ako podelimo 5.040 na 30 dana, znači da je 168 dinara po obroku, tako da smo u bezazlenoj situaciji sa tim novcem mi ne možemo da obezbedimo topli obrok sebi i svojoj deci", govori Snežana Petrović, korisnica Narodne kuhinje. Tradicionalno čekanje ispred Narodne kuhinje, ovoga puta prebačeno je ispred Centra za socijalni rad. Oni koiji su juče ostali gladni, danas umesto u hranu gledali su u spiskove na kojima je obeleženo kada će ih isplatiti.

"Napravili su od nas stoku, dolazim ovde sa polomljenom kičmom u kojoj imam ploču sa pet šrafova dolazim da bi uzela tih 168 dinara i da bih dočekala svoje ime okačeno na vratima, to je krajnja sramota", govori Milica Đorđević korisnica Narodne kuhinje. Besplatne obroke u Beogradu, svakog dana uglavnom su dobijali penzioneri sa minimalnim primanjima kao i porodice koje žive od socijalne pomoći. Zbog čega je odlučeno da će svi oni umesto obroka dobijati novac i da li takva odluka znači ukidanje Narodnih kuhinja u prestonici od nadležnih iz Sekreterijata za socijalnu zaštitu, nismo dobili odgovore.

Iz Crvenog krsta poručuju da su Narodne kuhinje neophodne. "Potreba za realizacijom je evidenta, 2/3 naših korisnika izjavilo je da im je to i jedini obrok tokom dana, a definicija programa je jedan topli obrok dnevno, sledovanje pola litre kuvanog obroka i polovina hleba i trećinu naših korisnika čine mladii deca ispod 18 godina", govori Vesna Milenović, generalni sekretar CK Srbije

U Srbiji 36.000 ljudi koristi Narodne kuhinje, a trećina njih je iz Beograda. Ovakva situacija nije u ostalim srpskim gradovima i opštinama, jer Narodne kuhinje i dalje rade.

Autor: N1

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.