Izlazi novi album kompozitora Borisa Kovača

Izvor: Radio 021, 30.Okt.2014, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izlazi novi album kompozitora Borisa Kovača

Ovog meseca je izašao novi album novosadskog kompozitora Borisa Kovača, pod nazivom "Ultima Armonia". Album je objavila je poznata kuća za novu improvizovanu muziku, "Leo records" u Engleskoj, a u ulozi producenta se našao "Centar za inicijative u kulturi - Ogledalo".

Boris Kovač piše muziku za kamerne sastave u kojima i sam nastupa kao izvođač na drvenim duvačkim instrumentima. Široj domaćoj i međunarodnoj publici je poznat po žanru "world-jazz music".

Dela >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ovog umetnika su izvedena više od 500 puta, od toga na oko 250 festivala savremene muzike i pozorišta u 40-tak zemalja sveta. Dobitnik je Sterijine nagrade za najbolju pozorišnu muziku u 2007. godini i nagrade za najbolju muziku filmskog festivala Cinema City 2008. godine.

Najnoviji album Borisa Kovača "Ultima Armonia" temelji se na improvizaciji kao arhetipskom obliku kreativnog impulsa u muzici i osnovnoj formi kreativnog potencijala izražavanja. Uz kreativno učešće kontrabasiste Miloša Matića, i jednog od najtalentovanijih domaćih mladih muzičara, perkusioniste Lava Kovača, kreirana je muzika koja se bazira na spoju kompozicije i improvizacije sa prizvukom panonsko-karpatsko-balkanskih prostora.

Nakon niza koncerata po svetu, prošle godine Boris je sa svojom ekipom svirao i u novosadskoj Sinagogi, čija je akustika veoma doprinela vrhunskoj produkciji ovog audio zapisa.

Boris Kovač je jedan od osivača "Centra za inicijative u kulturi - Ogledalo", organizaciji civilnog društva koja je bila producent na albumu "Ultima Armonia" i koja je svojim brojnim aktivnostima, radionicama i predstavama pmogla u promociji i izdavanju ovog albuma.

"Ogledalo" je prva nezavisna kulturna asocijacija u Novom Sadu, kaže Boris Kovač i napominje da je razumljivo što je "Ogledalo" učestvovalo u produkciji "Ultima armonia-e" s obzirom na to da već godinama organizuje i festival nove muzike "Interzone".

Zajednički projekat Borisa Kovača i "Ogledala", koji je rezultirao stvaranjem albuma "Ultima Armonia" realizovan je pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine a podržala ga je i Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada.

"Ogledalo" je neprofitabilna nevladina organizacija koja se već skoro 25 godina bavi savremenim izvođačkim umetnostima i deluje u oblasti rodne ravnopravnosti, kulture i umetnosti u cilju razvijanja kreativnih potencijala kod mladih. (Tanja Đurić, Gordana Ćosić)

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.