Humanitarna akcija: Izmamite osmeh, donesite igračku

Izvor: Radio 021, 01.Dec.2015, 15:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Humanitarna akcija: Izmamite osmeh, donesite igračku

Više od pedesetoro, uglavnom romske dece svakodnevno pronađe utočište u toplom kutku novosadskog Svratišta.

Svratište postoji već šestu godinu, nastalo je kao udruženje građana i brzo bilo prepoznato po svojoj delatnosti. Od februara ove godine su deo Centra za socijalni rad što im umnogome pomaže. Ipak, građani i udruženja i dalje gotovo svakodnevno doniraju odeću, karte za bioskop ili bazen za decu koja ovde borave.

- Naš cilj je da toj deci pomogemo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << da se integrišu u društvo. Da im pokažemo da opcije postoje. To radimo, između ostalog i kroz radionice kao što je kreativna radionica pravljenja poklona. Želimo da im pokažemo da je to važna životna veština, da se drugoj osobi kaže nešto lepo, da se neko pohvali, nešto pokloni. To su deca koja malo dobijaju i prosto se nekada osete neprijatno kada im neko nešto lepo kaže ili uradi - kaže za 021 glavna koordinatorka projekta, Daliborka Batrnek.

Ona dodaje da je Svratište projekat koji je nastao iz potrebe.

- Okupio je ljude koji su osećali potrebu da deci kojima treba podrška, tu podršku i pruže. Svima je u početku bilo veoma teško. Loši snovi, svest o tome da dok vi večerate sa vašim prijateljima oni možda gladni ležu u krevet, samo su neke od stvari na koje pomislite. To nije posao koji možete da ostavite iza sebe u 4 sata posle podne. Ali osećaj da radite nešto što menja nečiji život je snažniji od te tuge. Svaki sat u svratištu je sat manje na ulici za njih - poručuje Batrnek.

U Svratištu decu uče osnovnim životnim aktivnostima kao što su vezivanje petrli, korišćenje kupatila, pravljenje hleba, ali i engleski jezik.

- Trudimo se da svaki dan imamo neke aktivnosti koje će im oplemeniti živote, ali i da im sve to približimo na zanimljiv način, jer je njihova svakonevnica stresna. Već sa 15 godina oni se smatraju sasvim odraslim i od njih se očekuje da preuzmu sve odgovornosti. Jednu petnaestogodišnju devojčicu smo nedavno odveli u prodavncu da prvi put sebi kupi nešto. Bila je iznenađena time da se može isprobati nešto pre nego što se kupi. Jedan od najvećih događaja im je kada dobiju nešto novo. Toliko im je to strano da ni ne znaju šta je etiketa i da to treba da se skine, nego tako šetaju sa njom - dodaje Daliborka.

Uprkos teškom životu, atmosfera u Svratištu je vesela.

- Kada dođem ovde, najviše volim da pomogem - kaže trinaestogodišnji štićenik Svratišta koji je spremio užinu, oprao jabuke i pozvao ostalu decu u trpezariju. - Ovde se kupamo, igramo predstave, sviramo, učimo o godišnjim dobima. Idem u školu i kada porastem želim da budem policajac kao moj ujak.

Humanitarna akcija za decu iz Svratišta

Fondacija 021 u četvrtak, 3. decembra organizuje u Radio kafeu (Miletićeva 45) humanitarni događaj koji će na jednom mesto okupiti sve one koji žele da izmame osmeh deci koja svoje utočište svakodnevno pronalaze u novosadskom Svratištu.

Za dnevni program su zaduženi učenici srednje muzičke škole "Isidor Bajić", koji će svojim "jam sessionom" pružiti nesvakidašnji ugođaj svima koji u kafe tog dana budu doneli poneku igračku, knjigu ili slatkiš, dok će večernji program biti poslastica za sve ljubitelje popularne muzike izvedene u aranžmanima muzičara iz benda "Up".

Dnevni program počinje u 13h i trajaće do 16h, dok je nastup benda "Up" u 20h.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Humanitarna akcija: Izmamite osmeh, donesite igračku

Izvor: Radio 021, 01.Dec.2015

Više od pedesetoro, uglavnom romske dece svakodnevno pronađe utočište u toplom kutku novosadskog Svratišta...Svratište postoji već šestu godinu, nastalo je kao udruženje građana i brzo bilo prepoznato po svojoj delatnosti...Od februara ove godine su deo Centra za socijalni rad što im umnogome...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.