Građani će porez moći da plaćaju preko mobilnog telefona

Izvor: Radio 021, 28.Sep.2016, 08:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani će porez moći da plaćaju preko mobilnog telefona

Putem mobilnog telefona građani će moći da prijave i odjave prebivalište, produže registraciju, plate porez, pa čak i pribave građevinsku dozvolu.

Zvuči kao SF film, ali, kako tvrde u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, sve će to biti moguće i u Srbiji, putem projekta "mGovernment", ali ne pre 2018. godine.

Sledeće godine očekuje nas gotovo potpuna digitalizacija javne uprave, što znači da će građani gotovo sve poslove koje sada rade >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na šalterima raznih državnih službi, moći da završavaju iz fotelje, od kuće, samo preko računara. To, istovremeno, predstavlja i postavljanje temelja "mGovernmenta" u Srbiji, strategije koju je prošle nedelje najavila ministarka državne uprave Ana Brnabić, a što je, prema rečima direktora Direkcije za elektronsku upravu u Ministarstvu državne uprave Dušana Stojanovića, jedan je od ključnih planova Direkcije za 2017. godinu.

"Ovaj projekat proizilazi iz činjenice da je proces digitalne transformacije u Republici Srbiji odavno počeo, pa se stoga ni država i javni sektor ne smeju ponašati drugačije nego što to od njih javnost očekuje", kaže Stojanović za "Blic".

A uvođenje "mGovernmenta" znači će da će građani preko mobilnog telefona moći da komuniciraju sa državnim organima bilo kada i bilo gde, jer danas više od 92 odsto građana poseduje barem jedan uređaj ovog tipa.

Evo šta će građani sve moći da urade preko svog mobilnog telefona:

- prijava, odjava prebivališta

- prijava rođenja deteta

- zamena stare za novu saobraćajnu dozvolu

- produženje registracije

- plaćanje poreza

- pribavljanje građevinske dozvole

Na pitanje postoji li konkretan rok u kojem bi "mGovernment" trebalo da zaživi, Stojanović odgovara: "Do sredine 2018. godine, ako počnemo da radimo do kraja ove godine. Ima dosta koraka koji moraju da se urade da bi to funkcionisalo."

Kako "mobilna uprava" funkcioniše u svetu

Stojanović dodaje da u razvijenim zemljama Evrope ili Americi vlast koristi mGovernment platformu da bi korisnike obaveštavala o masovnim prirodnim katastrofama, poplavama, zemljotresima...

Stojanović kaže da je veoma teško govoriti o proceni troškova "u trenutku kada u Srbiji ne postoje ni začeci mGovernmenta".

Više o ovome možete pročitati na sajtu Blica.

Autor: Blic

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.