Grad svetlucanjem šalje bolesnoj deci poruku za laku noć

Izvor: Radio 021, 01.Okt.2016, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad svetlucanjem šalje bolesnoj deci poruku za laku noć

Deca u jednoj bolnici u Providensu, u američkoj državi Roud Ajland, svake večeri se okupljaju kako bi uživala u svetlećim porukama koje im za laku noć šalju neznanci iz visokih zgrada i sa obala reke.

Gest koji je pre šest godina počeo jednim znakom, postao je svetlosni spektakl na reci Providens, veoma iščekivani ritual u Dečijoj bolnici. Tokom jednog minuta, svake večeri u 20.30 časova, nevidljivi stranci bolesnoj deci požele laku noć paleći i gaseći svetla na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << oblakoderima, hotelima, remorkerima, jahting klubu, patrolnim kolima i čamcima policije.

"Posebno je kada znaš da će ljudi koje čak i ne znaš odvojiti vreme da upale svetla", rekla je 13-godišnja Olivija Stivenson, koja je od juna tri puta primljena u bolnicu pošto joj je dijagnostikovan lupus. Da bi im zahvalila, Olivija svojom baterijskom lampom s prozora bolnice odgovara sa dva bljeska, što znači "Hvala!".

"Tako je lepo videti iskren osmeh na njenom licu, posle toliko vremena. Potpuno razvedri decu, a ne košta ništa", rekla je Olivijina majka.

Neki od većih hotela duž reka instalirali su aparate koji automatski šalju svetlosne poruke u 20.30, ali većina to radi ručnim lampama. Jedna grupa dobrovoljaca se svake večeri okuplja blizu vrha 28-spratne poslovne zgrade kako bi poslali svetleću poruku, a najdalji signal dolazi iz crkve tri kilometra niz reku.

Ideja je nastala kada je Stiv Brosnian, koji je 26 godina zabavljao decu u bolnici, počeo da šalje jednostavne poruke namenjene pojedinoj deci, koristeći baterijsku lampu i svetlo na svom biciklu. Krajem prošle godine, pozvao je lokalna preduzeća da pošalju zajedničku poruku Dečijoj bolnici: "Laku noć Hasbro!", koristeći bljesak za svaki slog.

Prvi se pridružio jedan noćni klub, zatim su i remorkeri počeli da šalju poruke svojim jakim reflektorima, ponekad i trubeći sirenama, a onda su se uključili i restorani, jahting klub i policajci.

"Ono što je najlepše u svemu tome je to što niko ne zna ko na drugoj strani šalje, odnosno prima poruku", kaže Brosnian.

Autor: Beta

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.