FOTO: Poslovne ponude za mlade i ambiciozne niko ne kontroliše

Izvor: Radio 021, 06.Okt.2015, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Poslovne ponude "za mlade i ambiciozne" niko ne kontroliše

Ulice Novog Sada oblepljene su netransparentnim ponudama za posao, namenjenim "mladim, ambicioznim i vrednim" ljudima, željnim zarade.

U ovim ponudama, koje su uglavnom na staklenim površinama, banderama, ali i u ulazima pojedinih zgrada, navodi se samo kontakt telefon, a ponekad samo ime kontakt osobe, što Novosađane navodi da sumnjaju u ozbiljnost i zakonitost ponude.

U jednom ulazu na početku Bulevaru oslobođenja živi 29-godišnja S. Z, koja je naletela na poslovnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ponudu u kojoj se nudi "saradnja i rad u stranoj kompaniji". Ona za 021 kaže da posao aktivno traži već godinu dana sa diplomom Poljoprivrednog fakulteta, ali bezuspešno. Čak i da nema drugog izbora, ne bi pozvala broj naveden u ovoj ponudi, jer sumnja da se radi o prevari.

"Pre nekoliko godina je bio skandal, kada su dve mlade devojke završile same, prevarene, bez novca u inostranstvu zbog ovakvih poslova. Zato mi ne pada na pamet da se odazivam. Jedini razlog zbog kojeg bi pozvala taj broj telefona je da otkrijem da se radi o nečemu što nije legalno i treba prijaviti", kaže ova Novosađanka, čija Skupština stanara je odlučila da spornu poslovnu ponudu ukloni iz svih ulaza u zgradi.

Ne mora, međutim, da se radi o ponudi ilegalnih firmi. Pozvavši broj naveden u jednoj od ponuda za "vredne i ambiciozne", 021 se uverio da se radi o marketinškoj ponudi jedne legalne kompanije koja godinama radi u Srbiji. Prenosimo deo razgovora.

Novinarka: "O kakvom poslu se radi?"

Muškarac: "To je saradnički posao, dopunski, a radi se u slobodno vreme, može i između nastave ako si student. Od tvog umeća zavisi i zarada. Rad je marketing, komercijala, organizacija tog posla. Lep je to posao, ništa se ne prodaje, koristi se mozak.

Novinarka: "Da li može da se radi i van kuće, možda iz inostranstva?"

Muškarac: "Ovaj posao nije vezan za teritoriju, može da se radi i van Novog Sada i u inostranstvu, posao ima širinu. Može da se radi i preko interneta, ali da ne pričamo sad o tome. Dođite na razgovor, šta vas košta, biće mi drago. Ja vam dajem šansu da čujete o čemu se radi. Samo dođite u 18 časova, nikako ranije, to je do firme".

Za 021 u Inspekciji rada Ministarstva rada kažu da nisu nadležni za ovakve slučajeve, iako se radi o registrovanoj firmi, koja posluje legalno, a ponudu za posao plasira krajnje netransparentno. Komentar ili mišljenje nismo uspeli da dobijemo ni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, jer se radi o ponudama "van pravnog okvira".

Predsednik Unije poslodavaca Vojvodine Stanko Krstin kaže za 021 da su ovakve ponude uglavnom usmerene ka ljudima koji nemaju stalan posao ili ljudima koji žele da dopune zaradu nekim dodatnim poslom. Pošto se često ne zna da li su ovakve firme uopšte registrovane, ne može se reći da li su to pravi poslodavci ili se iza toga krije neki nelegalan posao.

"Takve ljude ili firme mi ne smatramo legalnim poslodavcima. Sankcije koje oni mogu da trpe su sankcije koje treba da trpe sva lica koja svoju delatnost obavljaju u sivoj zoni. Nadamo se da će izmene Zakona o inspekcijskom nadzoru, koje povećavaju nadležnosti inspekcije u ovoj oblasti, pomoći da se suzbije rad ovakvih lica", kaže Krstin i dodaje da se građanima ne preporučuje da se javljaju na takve ponude, jer iza njih mogu vrebati razne opasnosti.

Kako dodaje, moguće je da, iako građani urade neki posao, dobiju mnogo manje novca nego što im se tu obeća ili da ne dobiju ništa - jer ne postoji pravna zaštita i radi se o usmenom, neformalnom obliku.

"Vidimo da ima veliki broj netransparentnih poslovnih ponuda po ulicama, u oglasima - gde je objavljen samo broj telefona, a dobijamo i mejlove sa takvim ponudama. Ti mejlovi dolaze uglavnom sa mejl adresa koje se mogu veoma jednostavno na internetu registovati, bez obaveze da čovek zaista ima firmu ili da bilo ko proverava istinitost navedenih podataka. Građani koji prihvate ovakvu vrstu posla ne uživaju nikakvu pravnu zaštitu. Naš savet je da posao traže kroz sistem i kroz legalne tokove", zaključuje za naš portal predsednik Unije poslodavaca Vojvodine.

Ako se utvrdi da se radi o prevarama, a koje uključuju rad sa novcem, u potragu za prevarantima se uključuje policija. U slučaju da građanin bude prevaren, a nije potpisao nikakav ugovor o radu, teško će doći do pravde, jer nema papirnog dokaza, a on bi samo pokazao da je građanin radio u sivoj zoni, tj. protivzakonito. (Gorica Nikolin - Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.