FOTO: Ovo je najstarija fotografija na svetu

Izvor: Radio 021, 26.Feb.2017, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Ovo je najstarija fotografija na svetu

Svet današnjice je svet fotografije - od bezbrojnih selfija do slika toga šta se danas jelo u HD kvalitetu ili ulepšano filterima pametnih telefona, teško je zamisliti kako pre 200 godina nije ni bilo fotografija.

Iako je teško odrediti koja je tačno prva snimljena fotografija, najstarija slika koja je preživela do danas svakako je "Pogled s prozora u Le Grasu".

Snimljena 1826. godine, to je heliografska slika koju je napravio Francuz Žozef Nisefor Nijeps. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Pionir fotografije bio je hemičar amater koji je voleo umetnost, ali nije imao slikarski talenat. Umesto toga, odlučio je da razvije fotohemijski postupak kojim je prenosio bakroreze na litografski kamen, a ceo postupak je nazvao "heliogravurom".

Problem je 1825. rešio Nijeps. Njegova metoda zahtevala je višesatnu ekspoziciju uz jako dnevno sunce. Ipak, njegova metoda se nije pokazala najboljom pa je u partnerstvu s pariskim slikarom Luj Dagerom pokrenuo istraživanje nove metode.

Godine 1833. Nijeps je umro, pa je Dager sam nastavio s istraživanjima. Godine 1839. on je najavio da je pronašao način kako da proizvede stalni pozitiv. Taj izum je nazvan Dagerotipija, a francuska vlada je izum odmah otkupila i ponudila svima zainteresovanim mogućnost da se bave fotografijom i dalje je razvijaju. Dager i Nijepsov unuk su zauzvrat dobili doživotnu rentu.

Autor: Express.hr

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.