FOTO: Novosađani traže da se što pre usvoji Tijanin zakon

Izvor: Radio 021, 28.Jun.2015, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Novosađani traže da se što pre usvoji Tijanin zakon

Nekoliko stotina građana podržalo je današnju akciju na Trgu slobode "Hoću Tijanin zakon! #Podrži" koja ima za cilj izmenu Zakona o policiji.

Skup je počeo trominutnom tišinom kao znakom mirnog protesta, nakon čega su se se okupljenima obratili Igor Jurić, Tijanin otac i inicijator promene zakona i Vladimir Jovanović ispred neformalne grupe građana "Dva minuta tišine", kao organizatora nedeljne akcije.

Građani su izrazili nezadovoljstvo što Tijanin zakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << još uvek nije usvojen, a otac ubijene Tijane, Igor Jurić kazao je da mu je ministar policije Nebojša Stefanović nedavno rekao da bi se Tijanin zakon vrlo brzo mogao naći Republičkom parlamentu.

"Hoću Tijanin zakon! #Podrži" je, prema rečima organizatora, javni, građanski, vanstranački skup koji ima za cilj promenu člana 72. Zakona o policiji koji reguliše vreme između prijave nestanka maloletne osobe i kretanja u akciju potrage. Kako kažu, sadašnjim zakonom je vreme regulisano na 48 sati od prijave nestalog, dok bi izmenom ovog člana vreme bilo svedeno na minimum - tačnije, akcija potrage bi krenula od momenta prijave.

Predlog izmene člana 72. Zakona o policiji, poznatiji kao 'Tijanin zakon', sačinili su stručnjaci sa novosadskog Pravnog fakulteta, a na inicijativu Igora Jurića, oca tragično nastradale Tijane. Sam predlog izmene je predat nadležnima još 30. avgusta 2014. godine, ali do danas se nije našao u proceduri za usvajanje, iako je bilo najava da će ući u proceduru.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.