FOTO: Norvežani planiraju izgradnju saobraćajnih tunela pod vodom

Izvor: Radio 021, 26.Jul.2016, 07:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Norvežani planiraju izgradnju saobraćajnih tunela pod vodom

Norveška priprema ambiciozan projekat pravljenja prvih saobraćajnih tunela pod vodom kako bi svojim građanima omogućila lakše putovanje zemljom i fjordovima.

Fjordovi su dugački morski rukavci sa tri strane okruženi kopnom, najčešće sa strmim padinama, a nastajali u ledeno doba kad su veliki lednici, otapajući se, putovali prema moru odnoseći zarobljene stene i svojim erozijskim delovanjem dubili kopno. Takvim delovanjem lednika nastajali su čak do 800 metara duboki >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << rukavci.

Nažalost, zahtevan i komplikovan teren u ovim regijama onemogućava gradnju mostova, tako da se ideja gradnje podvodnih tunela čini kao najrazumnije rešenje. Zasad je jedini način putovanja fjordovima presedanje na više trajekata, što je zapravo prilično dugotrajan i komplikovan proces.

Saobraćajni tuneli koje Norvežani planiraju da izgrade bi se sastojali od velikih cevi položenih na dubini od tridesetak metara pod vodom, a svaki od njih bi bio dovoljno širok za dve saobraćajne trake. Njih bi držali pontoni na površini, povezani sa nosačima koji bi omogućili da sve bude stabilno. Struktura bi dodatno bila pričvršćena vijcima za tlo, kako bi se obezbedila dodatna stabilnost.

I uprkos samoj nekonvencionalnoj strukturi, norveške vlasti navode kako se vožnja u ovim tunelima ne bi zapravo ni po čemu razlikovala od vožnje u običnim tunelima. Sa 1.150 saobraćajnih tunela kojima zemlja već raspolaže, od kojih je 35 podvodnih, Norvežanima ovo ne bi bila velika novina.

Norveška je dosad uložila sredstva u vrednosti od oko 25 milijardi dolara u ovaj projekat, čija se realizacija očekuje do kraja 2035. godine. Pred njima se nalazi još dosta izazova: budući da nešto slično nikad ranije nije bilo građeno, tako niko sa sigurnošću ne može reći na koji će način na podvodne tunele uticati talasi.

Autor: Klix.ba

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.