FOTO: Najbolje kineske specijalitete prave mladi novosadski kuvari

Izvor: Radio 021, 26.Sep.2016, 08:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Najbolje kineske specijalitete prave mladi novosadski kuvari

Kineska kuhinja, svojim pikantnim ukusom i zdravim načinom pripreme, osvojila je Novi Sad.

U želji da zadovolje rastuće apetite Novosađana, restorani ne samo azijske, već i internacionalne i domaće kuhinje, uveli su "fast food" koncept i izmestili ljude iz restorana i navike da se obroci konzumiraju sporo, a pripremaju s velikom pažnjom. Brzu hranu uveli su i "Kinezi", uvodeći u ponudu jela koja nisu formalno azijska, po ceni koja ne odgovara džepovima većine građana. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Ovo je uvidela porodica Subić i odlučila da tradicionalnu kinesku klopu predstavi na najbolji način u restoranu Sweet & Chilli.

Za dobar biznis i ukusnu hranu potreban je entuzijazam. Zato je vlasnik restorana Vladimir Subić sastavio tim mladih kuvara, ujedno velikih ljubitelja kineske kuhinje i dao im slobodu da svoje umeće predstave na stolu.

"I sami smo ljubitelji kineske hrane, pa nam nije predstavljalo veliki izazov da se usko profilišemo u onome što volimo. Svaka kuhinja ima različitu koncepciju, a ona kojom se mi bavimo je tipična azijska, standardizovana, ali autentična hrana, u kojoj ima nešto za svakoga. Opredelili smo se za azijsku kuhinju i jer je raznovrsna, sa neobičnim začinima, što je jasno kada pogledate naš jelovnik", priča Subić, inače pasionirani zastupnik teze da se na hrani ne sme štedeti.

Sweet & Chilli ubrzo je dobio veliki broj gostiju "povratnika", što je za svaki restoran najveći kompliment. Gosti ne mogu da zamere na pažljivom izboru svake namirnice, poslu koji svakog dana obavlja Vladimirova supruga i najbitnija karika u organizaciji posla, Sanja Subić. Kako kaže, recept za dobro, ukusno jelo ne može da nastane bez svežih namirnica, ali bi ovaj porodični biznis bio slabašan bez vredne ekipe osoblja i kuvara koji svakodnevno ulažu napore da se gostima predstave vrhunska jela.

"Specijaliteti kuće definitivno su mongolska junetina i poslastica našeg mladog kuvara Ivana, koja se s razlogom zove Ivanove rolnice sa bananom. Kod nas nećete dobiti jednoličnu hranu za mnogo novca, što pokazuju naše i više nego velike porcije. Smatramo da smo postavili standard u pripremi, serviranju i prodaji kineskih specijaliteta i spremno ih serviramo svima koji žele da probaju nešto novo, ali ujedno zdravo i ukusno", poručuje Sanja Subić.

Za kuhinju su zadužena tri mlada kuvara, a svaki na svoj način doprinosi kvalitetu po kom se ističe Sweet & Chilli. Šef kuhinje, 26-godišnji Stefan Stanković, kaže da je odmalena znao da će biti kuvar. "Pripremao sam špansku, italijansku, srpsku kuhinju, ali najviše me je privukla kineska hrana. Zbog toga sam radio s vrsnim kuvarima iz Kine na tehnikama pripreme jela i sada ih, uz neki svojevrsni obrt, primenjujem u svojoj kuhinji", objašnjava ovaj mladi kuvar i poziva Novosađane da probaju lignje, morske plodove, pohovani sladoled ili palačinke od anisa, koje priprema sa zadovoljstvom.

Njegov kolega Ivan Prokeš azijsku kuhinju voli zbog raznovrsnosti i začina, koji daju posebnu draž jelu. "Kuvanje mi je najveća ljubav na svetu i ne pada mi teško, a naročito kada je reč o kineskoj kuhinji. Jelo mora da bude savršeno i reprezentativno za naš restoran, a znatiželjnima bih preporučio poslasticu koju sam uveo u jelovnik. Ivanove rolnice sa bananom je moj mali obrt na jedno vijetnamsko jelo koje se priprema s drugom vrstom banane, ali sam je ja prilagodio našem podneblju", navodi Ivan i dodaje da su gosti na ovu inovaciju reagovali krajnje pozitivno.

Novine u jelovniku uskoro će ići na ruku obolelima od celijakije, s obzirom na to da će nova tri jela biti bezglutenska. Već sada jelovnik odgovara kako vegetarijancima i veganima, tako i ljubiteljima ukusnog mesa, poručuje Vladimir Subić.

"Naša mongolska junetina je specifična, jer predstavlja miks bogatog ukusa junećeg gulaša i restovane džigerice. Mnogi se prijatno iznenade kad prvi put probaju ovo jelo, ali zaista predstavlja naš specijalitet", tvrdi naš sagovornik.

Pripremom na određenoj temperaturi, namirnice zadržavaju ukus, sadržaj i efekat koji kuvari nameravaju, a detalji im daju prepoznatljiv azijski izgled, prigodan oku.

Piletinu u sosu od ostriga, junetinu sa prženim kokosom, lignje sa prazilukom, raznovrsne nudle, kao i knedle sa voćem slatke rolnice i mnoge druge specijalitete probajte u restoranu kineske hrane Sweet & Chilli na Bulevaru patrijarha Pavla 12 (Somborski bulevar). Ukoliko niste za izlazak, možete poručiti i dostavu na kućnu adresu na telefon: 062/303-004. Za dostavu po ceni višoj od 699 dinara, dostava je besplatna.

Bogat meni i ostale informacije možete pogledati na zvaničnoj Fejsbuk stranici Sweet & Chilli.

Autor: 021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.