Ekstazi bi uskoro mogao da se nađe na policama apoteka

Izvor: Radio 021, 04.Dec.2016, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekstazi bi uskoro mogao da se nađe na policama apoteka

Ekstazi bi, za manje od četiri godine mogao da postane dostupan u apotekama uz recept, ukoliko se potvrdi njegova korist u lečenju posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

Američka Agencija za hranu i lekove (FDA) odobrila je treću fazu kliničkog testiranja aktivnog sastojka Ekstazija, n-metil-3,4-metilendioksiamfetamina (MDMA). Radi se o poslednjoj fazi kliničkog testiranja prema vrlo strogim kriterijumima FDA, nakon koje bi supstanca mogla da bude uvrštena na listu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << lekova.

Neprofitna Multidisciplinarna organizacja za istraživanje psihodelika (MAPS) organizovala je već dve faze kliničkog testiranja u kojem se MDMA koristila zajedno s psihoterapijom kako bi olakšala simptome posttraumatskog stresnog poremećaja.

U prvom testiranju, koje je pokazalo potencijal supstance za lečenje, učestvovalo je 20 pacijenata, a čak 83 odsto je prestalo da pokazuje znakove PTSP-a dva meseca nakon prestanka terapije.

Kada su iste ljude ponovno pregledali četiri godine kasnije, većina je i dalje bila bez simptoma. Važno je napomenuti da su MDMA-u uzimali u kontrolisanim uslovima, uz prisutnost psihijatra, i da je nisu uzimali nakon prestanka terapije.

U drugoj fazi testiranja sprovedeno je osam odvojenih istraživanja, u kojima je učestvovalo 136 osoba. Radilo se o ljudima koji su bolovali od PTSP-a iz različitih razloga - žrtve seksualnih napada, vatrogasci, vojni veterani i policajci - od kojih niko nije reagovao na klasične metode lečenja.

Preliminarni podaci su bili dovoljno obećavajući da je FDA odobrila pokretanje treće faze, u kojoj bi trebalo da učestvuje stotine ljudi. Trebalo bi da počne 2017. godine, i da traje između četiri i pet godina.

Nakon zaključenja poslednje faze testiranja, FDA bi mogao već 2021. da odobri korišćenje MDMA kao leka za PTSP.

Autor: Jutarnji.hr

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.