Država dozvolila da bivši vlasnik Goše zaradi sedam miliona evra, a da ne plaća porez

Izvor: Radio 021, 22.Avg.2017, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država dozvolila da bivši vlasnik Goše zaradi sedam miliona evra, a da ne plaća porez

Stanje u fabrici Goša pada na dušu države, rekao je profesor radnog prava na Univerzitetu Union Mario Reljanović i dodao da nisu istinite tvrdnje zvaničnika da je država učinila sve što je mogla za radnike ove fabrike.

Kaže da, posle niza propuštenih šansi i prekršenih zakona, o Goši treba da se donese politička odluka.

"Današnji i prethodni vlasnik duguje ono što je dužan da isplati radnicima i državi po zakonima i ugovorima o radu. Ovakvo ponašanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << pada na dušu države, jer ako neko sistematski ne isplaćuje zarade, poreze i doprinose i to traje skoro tri godine, to je krivično delo. Postoji odgovorno lice, postoji direktor firme koji je odgovoran za isplatu doprinosa i zarada. To lice mora da odgovara. Kada država kaže da je učinila sve, to nije tačno", ističe profesor Reljanović za N1.

Jedan od argumenata države za nemešanje u problem je to što je u pitanju privatna kompanija. Reljanović kaže da ni ovaj argument ne stoji, jer kada se protiv nekoga podnese krivična prijava, a radnici kažu da su podigli 10 do 12 takvih prijava, one moraju da se procesuiraju.

"Treba postaviti pitanje tužiocu zašto to nije učinjeno. Radnici kažu da su zvali i inspekciju rada i druge nadležne inspekcije, koje se nisu odazvale. To su prve indicije da nešto nije u redu, javlja se sitemska greška, sistem ne funkcioniše", objašnjava Reljanović.

Dodaje da razlog nije pravne već političke prirode, jer, kako navodi, sistem funkcioniše u nekim drugim primerima. Država pokušava da ignoriše probleme u Goši kao da ne postoje, za razliku od drugih slučajeva kada su premijer i predsednik išli u Rusiju da pokušaju da prodaju "fijat" Rusima, a i Fijat je privatna firma.

"Tu je država zakazala", ističe profesor radnog prava i dodaje da je neko od odgovornih osuđen na zakonom zaprećenu zatvorsku kaznu zbog neisplaćivanja zarada zaposlenima, svaki sledeći bi razmislio da li bi isto činio. Podseća da to krivično delo nije zastarelo i da su podnete krivične prijave protiv odgovornih za Gošu i dalje aktuelne, što znači da pravosuđe može da ih procesuira. Dodaje da je slučaj Goša zanimljiv za pravnu analizu kada se pogleda koliko je zakona prekršeno.

Ministar za rad: Nisam razgovarao s radnicima Goše, privatna firma

Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je da danas nije razgovarao sa radnicima Goše koji su protestovali ispred Vlade Srbije jer je ta fabrika u privatnom vlasništvu, ali je naveo da država pokušava da reši njihov problem na najbolji način.

"Vlada je od prvog trenutka preko Agencije za mirno rešavanje radnih sporova pokušavala da reši problem i bila je uključena u razgovore", rekao je Đorđević. On je dodao da je Vlada Srbije radnicima Goše pomogla da overe zdravstvene knjižice do 30. septembra, nudila se da posreduje u prodaji proizvoda te fabrike šinskih vozila, ali i ponudila 120 radnih mesta za koje se, kako je rekao, prijavio samo jedan radnik.

Đorđević je rekao da štrajk nije način na koji radnici treba da ostvaruju svoja prava.

Radnici ispred Vlade tražili pomoć

Radnici Goše protestovali su danas ispred Vlade Srbije, a niko od predstavnika vlasti nije im se obratio. Na protestu je bilo oko 100 radnika Goše koji su u štrajku od 28. marta zbog neisplaćenih zarada od 2014. godine, nepovezanog radnog staža i neoverenih zdravstvenih knjižica, a podršku su im dali radnici beogradskog IMT-a.

Oni su najavili nove proteste, verovatno sledeće sedmice, ako ne bude nadjeno rešenje za isplatu zaostalih zarada i podsetili da im poslodavac duguje oko 30 plata. Prema rečima sindikalnih predstavnika, oni su u poslednja tri meseca primili samo 100 dinara.

Predsednik Štrajkačkog odbora Goše Milan Vujičić rekao je da danas izvršitelji u Goši plene imovinu po tužbi radnika koji su sudski tražili isplatu zaostalih zarada i da radnici ne znaju šta će zateći kad se vrate u fabriku.

"Nije nam jasno kako je država dozvolila da bivši vlasnik Goše, slovački ŽOS, sebi obezbedi zaradu od sedam miliona evra, tako što državi nije plaćao poreze, a sada premijerka Ana Brnabić tvrdi da je država uplatom doprinosa dala Goši 250.000 evra narodnih para. Zar nisu i onih sedam miliona evra narodne pare", zapitao je Vujačić. Radnici od države traže i da stupi u kontakt sa vlasnikom te fabrike i da se nadje rešenje za njihove probleme.

Goša zapošljava 358 ljudi i bila je u vlasništvu slovačke firme ŽOS koja je fabriku početkom marta ove godine prodala kiparskoj kompaniji Lisnart za 4,2 miliona evra.

Autor: N1, Beta

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.