Diplomirani biolozi mogu da predaju u školama, dok master biolozi ne mogu

Izvor: Radio 021, 30.Jul.2014, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diplomirani biolozi mogu da predaju u školama, dok master biolozi ne mogu

Pojedini profesori koji predaju u školama i po 30 godina sada to više ne mogu, jer novi zakon o visokom obrazovanju i pravilnik o listi stručnih, akademskih i naučnih zvanja unosi zabunu u tumačenje fakultetskih diploma.

021.rs je već preneo problem koji postoji na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu, na kome nekoliko desetina diplomiranih astronoma i astrofizičara planira da tuži fakultet jer su im diplome nevažeće, ali to izgleda nije usamljen slučaj.

Dekanica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Prirodno-matematičkog fakulteta Neda Mimica Dukić tako svedoči da biolog može da predaje u školi, ali master biolog ne. Problem imaju i diplomirani biolozi po starom programu koji predaju godinama, a sada moraju da dolaze na fakultet kako bi dobili potvrdu da mogu da predaju. Apsurd ide toliko daleko da ljudi samo zbog jedne crtice u nazivu zvanja više ne mogu da predaju u školama.

PMF je uputio dopis resornom ministarstvu i pokrajinskom sekretarijatu da se zvanje profesor fizike i astronomije upiše na listu zanimanja.

- Posle tri godine studiranja po tadašnjim propisima ti studenti su uzeli još jedan semestar metodike kako bi mogli da predaju u školi. Slušali su sedam semestara, a ne osam i kad je stigao novi zakon izračunato im je da imaju 180 bodova, što je bečelor nivo. Data im je mogućnost da idu na master bez nadoknade i dobiju diplomu profesora fizike - objasnila je Neda Mimica Dukić.

"Ne čitaju diplome"

Ona je napomenula da problem imaju i biohemičari i molekularni biolozi. - Iako školujemo izuzetan kadar, naši studenti ne mogu da se dalje usavršavaju u oblasti medicinske i kliničke biohemije. Najbolji odlaze na svetske univerzitete gde na medicinskim fakultetima dobijaju mogućnost usavršavanja bez dodatnih uslova. Iza svega stoji jak medicinski i farmaceutski lobi koji to ne dozvoljava - kaže dekanica PMF-a.

Neda Mimica Dukić kaže i da Univerzitet ide ispred zakona. - Državne institucije nisu ispratile nove studijske programe. Iako svaka nova bolonjska diploma ima dodatak diplomi, gde se tačno vide kompetencije studenta, to niko ne gleda, a to je suština reformisanog univerziteta. Ozbiljan poslodavac će to sigurno gledati - rekla je Dukićeva.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.