Deset godina od afere Decedra - ako ne bude presude uskoro, slučaj će zastariti

Izvor: Radio 021, 27.Avg.2016, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deset godina od afere "Decedra" - ako ne bude presude uskoro, slučaj će zastariti

Ukoliko sudije ne donesu presudu do 9. septembra, vlasnica klinike "Decedra" proći će nekažnjeno za smrt Jelice Radović.

Apelacioni sud je juče razmatrao žalbe na presudu okrivljenim lekarima za nesavesno lečenje Jelice, koja je prilikom rutinske operacije čukljeva na privatnoj klinici "Decedra" preminula.

O presudama će optuženi biti naknadno obavešteni, međutim, ukoliko sud do 9. septembra ne donese pravosnažnu odluku, postupak u odnosu na vlasnicu "Decedre" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << će zastariti, što za "Blic" potvrđuje i Dijana Radović, majka preminule Jelice.

"Apsolutna zastarelost krivičnog dela nesavestan rad u službi, za koje se vlasnica Svetlana Sremčević tereti, nastupa 10 godina od njegovog izvršenja, odnosno, za tačno dve nedelje. Ne i za lekare, kojima su dela drugačije kvalifikovana. Nadamo se da će što pre da se realizuje presuda, kako Sremčevićeva ne bi izbegla kaznu", kaže za "Blic" Dijana Radović.

Dijana je rekla i da je sraman način na koji se optuženi brane, jer ispada da niko nije kriv i da Jelica nije bila ničija pacijentkinja.

"Ispada da je umrla tako... niko nije kriv i niko ništa nije znao. A radili su u timu", objašnjava Dijana.

Završne reči su advokati iskoristili da ukažu i na to da Jelica nije imala očigledne simptome sepse, koja je otkrivena tek obdukcijom, među kojima ni visoku temperaturu, pa da tako nema ni očiglednog nesavesnog lečenja, kao i da lekare treba osloboditi krivice.

Porodica se ipak nada da će Apelacija potvrditi odluku prvostepenog, koji je u dva navrata okrivljene optužio, i izrekao im zatvorske kazne i zabranu rada na dve godine.

Podsetimo, zbog ovog slučaja Građanski zakonik predviđa pojačanu odgovornost za lekare, jer sporovi za propuste pri ukazivanju lekarske pomoći traju godinama, a pod greškom će se zakonski smatrati i obična nepažnja.

Autor: Blic

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.