Dermoskopi stigli u Novi Sad i Vojvodinu

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Maj.2015, 16:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dermoskopi stigli u Novi Sad i Vojvodinu

U okviru akcije “Pregled za sve”, u organizaciji Eucerin Srbija i Fonda B 92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Klinici za kožne i venerične bolesti Kliničkog centra Vojvodina donirana četiri dermoskopa

Klinici za kožne i venerične bolesti Kliničkog centra Vojvodina, u okviru nacionalne akcije za rano otkrivanje raka kože  “Pregled za sve”, danas su predata četiri dermoskopa neophodna za rano dijagnostikovanje raka kože. Predstavnicima Kliničkog >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << centra Vojvodina, dermoskope su predali Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92 i Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija.

“Donacija četiri dermoskopa najvećoj vojvođanskoj instituciji tercijarne zaštite, među kojima su tri manja i jedan veći, prva je u nizu planiranih donacija u okviru nacionalnog projekta “Pregled za sve”. Rak kože se može videti, u poodmaklim stadijumima čak i golim okom, ali rana dijagnostika je presudna u efikasnom  lečenju. Dermoskopija je neinvazivna dijagnostička metoda koja omogućava uvid u promene na koži koje se inače ne mogu videti golim okom i na taj način omogućava rano otkrivanje kako melanoma tako i drugih nemelanomskih karcinoma kože. Sam pregled dermoskopom se veoma jednostavno izvodi, a veliki dermoskopi omogućavaju i da se dobijena slika sačuva u kompjuterskom sistemu i uporedi sa ranijom dermoskopskom slikom ili pošalje na dodatnu ekspertizu što će, sigurni smo, rezultovati porastom broja rano otkrivenih karcinoma kože, a time i uspešnosti izlečenja“, objasnila je tom prilikom Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija.

“Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da objavim da, danas, u saradnji sa Eucerinom, i uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije, započinjemo sukcesivno i sistematsko opremanje zdravstvenih ustanova dermoskopima, aparatima koji imaju važnu ulogu u ranom otkrivanju melanoma. Naš cilj je da apsolutno svaka zdravstvena ustanova u Srbiji dobije po jedan ovakav aparat. Zadali smo sebi rok da taj cilj ispunimo u ovoj godini. Ujedno, intenzivnom kampanjom želimo da upoznamo građane Srbije sa značajem preventivnih pregleda i da ih pozovemo da redovno proveravaju zdravlje svoje kože, jer se ranim otkirivanjem melanoma, značajno poboljšavaju izgledi za izlečenje”, izjavio je prilikom uručenja Veran Matić.

Donaciju su ispred Kliničkog centra Vojvodina primili dr Zoran Golušin, upravnik Klinike za kožne i venerične bolesti KC Vojvodina, dr Milana Ivkov Simić i doc dr Ivan Levakov, zamenik direktora KC Vojvodine.

Cilj akcije “Pregled za sve”, čiji je početak najavljen velikom konferencijom održanom početkom aprila u Beogradu, je da svaki građanin Srbije bude informisan o načinima zaštite od štetnih uticaja UV zraka na kožu i važnosti redovnih samopregleda kože kao i  preventivnih pregleda kod dermatologa. Zato je od izuzetnog značaja da naše zdravstvene ustanove i dermatolozi budu u mogućnosti da pruže adekvatnu medicinsku dijagnostiku svima. Pored Kliničkog centra Vojvodina, veliki i mali dermoskopi biće donirani kliničkim centrima u Beogradu i Nišu, Vojno medicinskoj akademiji i Klinici za kožne i venerične bolesti u Džordža Vašingtona.  Manjim dermoskopima će biti opremljene sve državne dermatovenerološke ordinacije koje ne poseduju dermoskope, a koje pošalju dermatologe na besplatne edukacije koje se organizuju u okviru projekta „Pregled za sve“.

“Novi Sad je prvi grad u kome je u okviru naše akcije organizovana i besplatna edukacija za dermovenerologe iz državnih dermoveneroloških ordinacija širom Vojvodine. Veoma smo zadovoljni činjenicom da se pozivu na edukaciju odazvao veliki broj dermovenerologa i ponosni smo što će šest manjih dermoskopa koji su donirani tom prilikom Domu zdravlja Novi Sad i zdravstvenim centrima Subotica, Zrenjanin, Sombor doprineti da naše zdravstvene ustanove i dermatolozi budu u mogućnosti da pruže adekvatnu medicinsku dijagnostiku svim građanima koji im se obrate“, istakla je Miletić Nevajda.

Edukacija  je održana u subotu 23.05.2015. godine u Kongresnom centru Novosadskog sajma. Naredne edukacije i donacije većih i manjih dermoskopa planirane su za kraj maja i početak juna.

Pored donacija dermoskopa i edukacija stručnog dela javnosti, akcija “Pregled za sve” podrazumeva informisanje najšire populacije  o načinima zaštite od štetnih uticaja UV zraka na kožu i važnosti redovnih preventivnih pregleda, a poseban fokus akcije je najmlađa populacija jer 80% ukupnog negativnog kumulativnog efekta sunčevog zračenja koža sakupi do osamnaeste godine.

“Uloga medija je ključna da bi naše poruke stigle do svakog stanovnika naše zemlje. Zato vas pozivamo da obaveštavanjem najšire javnosti doprinesete rastu svesti o važnosti prevencije i redovnih dermatoloških pregleda koji će uz nove aparate biti dostupniji i pouzdaniji“, zaključila je Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija.

Podršku projektu “Pregled za sve”, dali su dermatolozi iz vodećih dermatoloških institucija u Srbiji, aktivnim učešćem u Stručnom savetu akcije. Melanom je jedno od oboljenja za koje je u svetu i Srbiji zabeležen porast incidencije. Ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi mogućnost da oboleli preživi  je 90 odsto. Zbog dobro organizovanih kampanja za prevenciju i rano otkrivanje, u razvijenim zemljama se 80 odsto melanoma otkrije u ranoj fazi bolesti, dok podaci o kliničko patološkim karakteristikama u Srbiji ukazuju na kasnu dijagnozu i potrebu za efikasnim merama primarne i sekundarne prevencije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.