Delegacija Pokrajinske vlade položila venac žrtvama holokausta u Aušvicu

Izvor: Radio 021, 26.Jan.2015, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Delegacija Pokrajinske vlade položila venac žrtvama holokausta u Aušvicu

Potpredsednik Pokrajinske vlade Miroslav Vasin i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić prisustvovali su obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta i 70 godina od oslobođenja najozloglašenijeg logora u istoriji, Aušvic-Birkenau.

Vasin je izjavio da je Pokrajinska vlada dosledna u svojoj nameri da neprekidno šalje poruke o potrebi suzbijanja pojava koje imaju obeležja fašizma, bez obzira da li je on u početnom obliku, jer, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << prema njegovim rečima, svaki početni oblik na kraju dovede do zločina ogromnih razmera.

- Sa ovog mesta najvećeg stradanja nevinih u Drugom svetskom ratu, danas se u Aušvicu poklanjamo senima i preko 12.500 Vojvođana i svih ostalih žrtava koje su ovde ostavili svoje živote. Njihove kosti nas opominju da moramo biti svesni žrtava ovih ljudi i poštovati ono što njihova žrtva danas za nas predstavlja u neprekidnoj borbi protiv zla - istakao je Vasin.

Grujić smatra da je u narednom periodu potrebno raditi na projektu obnavljanja paviljona posvećenom žrtvama sa naših prostora u Državnom muzeju Aušvic-Birkenau. On je podsetio da je od 1963. godine bivša Jugoslavija imala memorativni paviljon u Aušvicu, a da je danas taj paviljon prazan, jer je zatvoren tokom devedesetih godina. Projekat obnavljanja paviljona pokrenut je 2011. godine inicijativom tadašnjeg Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije koje je tada sazvalo konstitutivni sastanak svih bivših jugoslovenskih republika. - Saradnjom Pokrajinske vlade, republičkih organa i jevrejskih organizacija treba završiti obnavljanje paviljona i na taj način doprineti negovanju kulture sećanja na sve žrtve sa naših prostora stradale u ovom strašnom periodu istorije čovečanstva - izjavio je Grujić.

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, usvojenom 2005. godine, 27. januar proglašen je za Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta. Nakon invazije na Poljsku 1939. godine, nacisti su započeli genocid u Aušvicu gde su ubili više od 1,1 miliona ljudi, a 27. januara 1945. godine jedinice Crvene Armije oslobodile su ovaj najveći logor smrti u razdoblju Drugog svetskog rata.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.