DANAS U NOVOM SADU Održan veliki antifašistički skup (FOTO)

Izvor: 24sata, 23.Okt.2014, 19:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DANAS U NOVOM SADU Održan veliki antifašistički skup (FOTO)

Oko 1.500 građana Novog Sada i drugih gradova, kao i aktivista nevladinih organizacija, učestvovalo je na današnjem velikom antifašističkom skupu u Novom Sadu, sa kojeg je poručeno da je "većina u jednoj zemlji odgovorna za manjinu i treba da ih zaštiti".

Skup je organizovan zbog napada na objekte građana albanske nacionalnosti nakon nereda na utakmici Srbija-Albanija, kao i zbog pojačanog delovanja desničarskih i fašističkih organizacija u Srbiji i Vojvodini.

>> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << /> | Foto: N.Mihajlović

Predstavnik Vojvođanskog građanskog centra Željko Stanetić poručio je sa skupa da fašizam u Novom Sadu prepoznaje svakodnevno, jer Kulturni centar Novog Sada vodi "čovek koji je u svađi sa umetnošću i kulturom, jer je romskom paru oduzeto dete zato što nije bilo dovoljno tamno, jer su oterani mladi stranci i razbijani prozori Omladinskog kluba CK13".

- U poslednje vreme fašizam je prosipan sa stranica novina, iz glava raznih političara, i onda se prelio na radnje naših komšija. Zato ja danas nosim majicu "ne diraj mi komšiju" i to je moja osnovna poruka sa ovog skupa -  kazao je Stanetić.

Novinar Teofil Pančić rekao je da ne veruje da aktuelna vlast iskreno stoji iza antifašističkih vrednosti, jer kada se pojavi povod za masovan protest građana kakav je danas održan u Novom Sadu, ona "nikada ne radi ono što je njena dužnost".

 | Foto: N.Mihajlović

- Ne verujem njihovom deklarativnom i ulickanom antifašizmu, antifašizmu koji nije potkrepljen sopstvenom biografijom, ne verujem antifašizmu četničkog vojvode, ni čoveka koji je izjavljivao da za jednog našeg treba ubiti 100 njihovih, ko god bili naši i njihovi - kazao je Pančić.

On je upozorio da je ista situacija i u gradskoj vlasti u Novom Sadu, jer je deo vladajuće većine stranka Treća Srbija, koja se prema njegovim rečima "javno hvali svojim vezama sa ekstremno desničarskim partijama širom Evrope".

- Ne mogu da verujem vlasti ni na državnom ni na lokalnom nivou, koja u svakom trenutku potvrđuje sve suprotno, i zato je važno da pustimo glas i ne dozvolimo joj da kidnapuje pojam antifašizma i radi sa njim šta hoće, jer tako dopuštamo da ispadnemo budale - dodao je Pančić.

Predstavnica organizacije Žena u crnom Marija Perković, poručila je da, nakon sedam godina kada je u Novom Sadu održan sličan antifašistički skup, građani ponovo moraju da protestuju iako se garnitura vlasti sada promenila.

- Iako se stranke menjaju, ista ideološka matrica, započeta pred ratove u bivšoj Jugoslaviji, i dalje opstaje i sve je čvršća. I aktuelna vlast i opozicija štite isključivo svoje stranačke interese i interese ekonomske elite - poručila je Perkovićeva.

 | Foto: N.Mihajlović

Ona je rekla da i vlast i opozicija "vitlaju" nacionalističkom ideologijom uz pomoć Crkve, i "time osnažuju profašističke snage, koje ugrožavaju ljude drugačijeg imena, seksualnosti, boje kože, vere ili političkog mišljenja".

Upozorila je, da je za napad na Albance proteklih dana u Vojvodini kriv sistem, odnosno kapitalizam, koji proizvodi "ratove među ljudima, polovima i protiv radničke klase".

 | Foto: N.Mihajlović

- Da li imamo dovoljno smelosti da kažemo da je fašizam dete kapitalizma. Ko ne želi da govori o kapitalizmu, mora da ćuti i o fašizmu. Da li imamo smelosti da izaberemo demokratski socijalizam - zapitala je Perkovićeva.

Skupu su se pridružili i Aktivisti Panonske aktivističke organizacije PAOR koji su oko devet sati ujutro krenuli peške iz Zrenjanina u Novi Sad, aktivisti i građani iz Beograda, Sombora i drugih gradova Vojvodine.

Sedam nevladinih organizacija iz Vršca takođe je organizovalo protestnu šetnju zbog napada na pekare u Vlasništvu Albanaca u toj opštini, čime su želeli da se pridruže protestu u Novom Sadu.

Skup u Novom Sadu organizovala je koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina, a na njemu je obeležena i 70. godišnjica oslobođenja Novog Sada od fašizma polaganjem venca na Spomenik žrtvama racije.

Antifašistički skup | Foto: N.Mihajlović

Građansku Vojvodinu čine Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Centar za razvoj civilnog društva, Građanski fond Panonija, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju, Vojvođanski građanski centar.

Nastavak na 24sata...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi Sad: Protestna šetnja, građani protiv fašizma

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 23.Okt.2014

Prema procenama policije više od hiljadu građana se prošetalo centrom Novog Sada na antifašističkom skupu u organizaciji nevladinih organizacija. Građani su na ovaj način dali podršku sugrađanima albanske nacionalosti čiji su ugostiteljski objekti napadnuti širom Vojvodine nakon incidenta...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Ne diraj mi komšiju!

Izvor: Deutsche Welle, 24.Okt.2014, 11:53

„Većina je odgovorna za manjinu i treba da je zaštiti“, poručeno je sa velikog antifašističkog skupa u Novom Sadu na kojem je učestvovalo više od hiljadu građana glavnog grada Vojvodine, kao i drugih gradova.

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.