Čistoća: Zbog vandala više štete nego koristi od podzemnih kontejnera

Izvor: Radio 021, 15.Avg.2016, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čistoća: Zbog vandala više štete nego koristi od podzemnih kontejnera

Novosadska "Čistoća" traži adekvatno rešenje da spreči vandalizam koji građani čine nad kontejnerima u gradu.

Na udaru su noviji, podzemni kontejneri o kojima je 021 nedavno pisao i naglasio da oni nisu rešili problem odlaganja smeća. Danijela Jankov iz ovog preduzeća kaže za 021 da je u Novom Sadu do danas postavljeno 447 kontejnera na 224 lokacije, ali postoji težnja da se nabavi još. Za to će biti potreban novac, a trenutno se izdvaja i za nabavku 60 korpi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za otpatke.

Jankov napominje da su podzemni kontejneri dobro rešenje za prikupljanje velike količine smeća i to u gusto naseljenim delovima Novog Sada, ali su za veću štetu od njihove trenutne koristi zaslužni građani.

Prednosti podzemnih kontejnera: 

ostvarenje većeg stepena higijene, bez mogućnosti rasipanja, curenja sadržaja i širenja neprijatnih mirisa i zarazehermetičko zatvaranje, bez uvida u sadržaj manja mogućnost izbijanja požara zbog odsustva dotoka svežeg vazduhastvaranje dodatnog prostora za parkiranje, jer je gabaritni deo ukopan u zemlju pražnjenje rentabilnije i sa manje bukebolje čuvanje životne sredine, uz zadovoljavanje svih sve životnih, estetskih i funkcionalnih aspekata

Jankov napominje da ništa ne može biti ostvareno ako se kontejneri ne koriste pravilno.

"Naravno, moram napomenuti da ima i određenih mana, pre svega u načinu eksploatacije kontejnera. Grubo lomljenje poklopaca i papuča za otvaranje su odraz vandalizma, ali su prisutni, pa molimo građane, pre svega sakupljače sekundarnih sirovina, da to ne čine, jer ovaj čin predstavlja veću štetu od koristi koju oni trenutno ostvare. Za sprečavanje ove pojave, mi u Preduzeću tražimo adekvatno rešenje. Građane molimo da smeće odlažu u kontejnere, nikako pored, kao i da sav gabaritan otpad, kao što su velike kutije, prethodno saviju i tako ubace kako bi se sprečilo zaglavljivanje i onemogućilo dalje punjenje kontejnera", napominje naša sagovornica.

Kako je pomenuto, preduzeće nabavlja 60 novih korpi za otpatke, koje će biti postavljene u Železničkoj, Jevrejskoj i Ulici Jovana Subotića. To je, kaže Jankov, nastavak trenda zamene starih korpi u centru Novog Sada.

"Sve povučene korpe biće popravljene i kao takve biće vraćene na ulice Grada", dodaje ona.

U "Čistoći" apeluju na građane da ne stvaraju deponije starog nameštaja i građevinskog otpada pored kontejnera, nego da isti, potpuno besplatno, deponuju na gradskoj deponiji i "time daju svoj veliki doprinos čistoći Grada, zaštiti životne sredine i sprečavanju mogućnost plaćanja mandatne kazne", zaključuju u Gradskoj čistoći.

Podsetimo, situacija na novosadskim ulicama pokazuje da veći broj kontejnera ne rešava problem odlaganja otpada. Brojni "novi" kontejneri već su oštećeni, građani na njih odlažu smeće - pa čak i krupan otpad, a "Čistoća" pojedine ulice ne čisti danima.

Dok smeće u, ispod, iznad i pored kontejnera raste, gomila se i nesanitarna deponija na Klisi, za koju postoje samo želje da se do 2020. godine uredi. Više o ovim komunalnim pitanjima čitajte OVDE.

Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.