Čija – semenke o kojima svi pričaju

Izvor: Luftika.rs, 13.Feb.2016, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čija – semenke o kojima svi pričaju

Priznajem da do sada nisam čula za Čija semenke, ali izgleda da nisam u “trendu” jer su mnoge moje poznanice počele da ih koriste zbog njihovog čudotvornog dejstva. Kada sam videla drugaricu kako ispija iz flaše neku sluzavu tečnost sa ovim semenkama morala sam nešto više da saznam o njima.
Pixabay.com Priznajem da ih još nisam probala, ali sam iz više izvora čula da su dobre za želudac, mršavljenje, probavu i jačanje imuniteta. Do sada sam videla kako ljudi svašta konzumiraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << kako bi brže smršali, od Čija semenki, limunovog soka sa tucanom paprikom do proizvoda za mršavljenje koje viđamo na reklamama.
Čija semenke ili čija seme (lat. Salvia hispanica) raste u Srednjoj i Južnoj Americi, na prostorima latinske Amerike, a danas je možete kupiti u skoro svakoj prodavnici zdrave hrane.
Pixabay.com Ukoliko ovo seme potopite u vodu ono će je pretvoriti u “sluzavu” tečnost ili smesu poput gela i dobiće 12 puta više vode od sopstvene težine. Kako kažu ovakva smesa oblaže želudac i zbog toga je dobra da se ispija, daje osećaj sitosti i energiju.
Čija seme sadrži i vitamine  A, B1, B2, B3, B9 i malo manje C i E i minerale, magnezijum, fosfor, mangan, kalcijum, gvožđe i cink. Ove semenke pripadaju porodici nane, a koristile su ih i Maje, Asteci i Inke u ishrani, ali i kao sredstvo plaćanja, pa se ovo seme smatra zlata vredno. „Chia‟ je zapravo reč Maja za snagu. Kako u ovim semenkama ima i proteina pretpostavlja se da pozitivno utiču i na zdravlje kose, kože i noktiju.
Pixabay.com U poslednjih nekoliko godina su postale vrlo popularne pa ih konzumiraju i mnoge poznate ličnosti zbog mršavljenja i poboljšanja zdravstvenog stanja. Ukoliko niste gadljivi i ne smeta vam da popijete sluzavu tečnost koja nastaje nakon što potopite Čija semenke u vodu možete proveriti da li su stvarno toliko korisne kao što pričaju.
Više o tome kako do zdrave i lepe kose

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.